Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård

Det är flickan som berättar i boken. Efter att fadern dog slutade hon prata. Hon bor med sin äldre bror och sin mamma i en lägenhet. Mamman är skådespelerska.
Att pappan har dött känns som en befrielse för flickan. Han var mentalsjuk och drack för mycket. Föräldrarna hade skilt sig, men pappan kunde inte släppa familjen. Flickan hade önskat att han skulle dö så där finns dåligt samvete också. Och en känsla av makt. Är det hon och gud som har orsakat pappans bortgång? Ibland sitter pappan på flickans säng när hon kommer in i sitt rum.
Mamman försöker få till en normal tillvaro. Hon lagar mat och bakar och låter flickan vara. Det kommer att bli bra så småningom, menar hon.
Brodern spikar igen dörren till sitt rum. Där stannar han och kissar i flaskor för att slippa gå ut därifrån. Honom är flickan rädd för. Han lever sitt eget liv med musikattiraljer och dator i sitt rum.
Välkommen till Amerika är en mörk och sorglig bok. Men det finns kärlek mellan famlijemedlemmarna, också mellan bror och syster. Bilder från tidigare familjesamvaro flimrar förbi. Hur pappan la nät i sjön om somrarna. Hur flickan brukade följa med sin mamma till teatern när hon var yngre.
Det är svårt att beskriva den här boken. Språket är vackert, många bilder är starka. Berättelsen handlar om ett tillstånd av förlamning och ensamhet och mörker efter pappans död. Men det finns ändå en utveckling i boken. Så småningom kommer brodern ut ur sitt rum. Han har träffat en flicka och när hon ska komma på besök tömmer han alla kissflaskor och städar sitt rum. Tiden går. Mamman träffar en man, en regissör som har anställning på teatern. Han sover över och han är bra på att laga mat.
Flickan har inte börjat prata när boken är slut. Men hon har skrivit ett meddelande på en papperslapp till sin mamma. Då blev mamman väldigt glad.
För mig handlar boken om en familj där mamman och barnen ståndaktigt har försökt uppehålla normalitet och en slags lycka. Låtsat både inför sig själva och andra att de var en ljus familj fast pappan orsakade kaos och elände och förnedring. Nu är han död och ett vacuum har uppstått. Det är fint och vackert skrivet, och väldigt oroande. En bok som är värd att läsas.
Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård, Modernista 2016.
 
Hanneles bokparadis:

tycker om Linda Boström Knausgårds böcker, här berättar hon starkt om sin barndom. Hon fick massa priser för sin Helioskatastrofen, en viktig bok, lite som Glaskupan av Sylvia Plath.

Svar: Detta är den första boken jag läser av henne. Jag ska titta på Helioskatastrofen. Tack för tipset.
Mösstanten

Emma Engström:

Denna tycker jag verkligen verkade spännande! <3

Svar: Den gav mig mycket känslor när jag läste den.
Mösstanten

Ajli Müller:

Det här låter som en helt horribel berättelse, bara att läsa berättelsen om flickan som inte pratar utifrån de delar du väljer att ta med blir jag illa till mods... fast sådär "bok-illa-till-mods" så att jag VILL läsa den.

Svar: Ja det är en mörk historia, men lite pekar mot en ljusning.
Mösstanten

Tofflan:

Har inte läst nåt av författaren. Gissar att hon är/var fru till Karl Ove? Hans autofikitva serie Min kamp har jag kvar sista delen av. Den är på typ 1100 sidor, så du kanske förstår att jag drar mig lite för att börja läsa den... Visste inte att frun också skrev! Tack för att du lyste upp mig.

Svar: Och jag har inte läst något av hennes före detta man. Där har jag mycket att ta igen.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: