Tisdagstrion – Böcker som gavs ut under olika årtionden under 1900-talet

Efter att ha läst Ebba Witt Brattströms bok om Moa och Harry Martinson fick jag lust att välja böcker av dem till den här tisdagstrion. Och så fick Ivar Lo-Johansson vara med också. Även han finns med i Brattströms bok. Så här har vi då tre stora svenska 1900-talsförfattare med var sin bok, och den första och den tredje har självbiografisk grund.

1930-talet
Mor gifter sig av Moa Martinson (1890-1964). Den tror jag att jag har läst, men jag är inte helt säker. Kanske har jag bara sett tv-serien. Hur det än förhåller sig med den saken vill jag läsa den nu. Det är sådant som kan hända när man läser författarbiografier. Mor gifter sig handlar om den fattiga flickan Mia och hennes mor som gifter sig med en hopplös karl som super, slåss och bedrar. Romanen kom 1936. Tv-serien kan man fortfarande se på SVT Play.

1940-talet
Vägen till Klockrike av Harry Martinson (1904-1978). Klockrike ligger inte så långt från Linköping, där jag bor, så naturligtvis valde jag Vägen till Klockrike som 1940-talsbok. Den handlar om luffaren Bolle och tiden är slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Det var många som tvingades att gå på luffen även under 1900-talet då arbetslösheten var stor. Harry Martinson hade själv varit ute på vägarna innan han blev författare. Vägen till Klockrike publicerades 1948. Den är också filmatiserad. Harry Martinson belönades med Nobelpriset i litteratur 1974.

1950-talet
Analfabeten av Ivar Lo-Johansson (1901-1990). Analfabeten är en självbiografisk roman där huvudpersonen är författarens far som var statare och torpare. Boken handlar också om en pojkes uppväxt, en pojke som kanske är Ivar Lo-Johansson. Det var mycket länge sedan jag läste den så jag minns tyvärr inte så mycket av den. Men Ivar Lo-Johansson kunde skildra vilket underläge statare och torpare befann sig i så att det känns när man läser. Analfabeten kom 1951.

Ebba Witt Brattströms bok heter Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd – Författarparet Moa och Harry Martinson, Historiska media 2024.

Och fler 1900-talsböcker får du tips om hos Ugglan & Boken.

17 kommentarer på “Tisdagstrion – Böcker som gavs ut under olika årtionden under 1900-talet

  1. Jag gillar författarna men har inte läst Analfabeten eller Klockrike. Skriver upp dem! Jag har läst Mor gifter sig som var en riktig läsupplevelse.

    Gilla

    1. Jag vill komma tillbaka till henne nu. Det enda av henne som jag har läst under senare år är Jag möter en diktare, och nog kunde hon skriva när hon skrev den.

      Gilla

  2. Witt – Brattströms bok tyckte jag var helt lysande. har läst en del av Moa Martinson och Harry Martinson. Martinsons dikter är outstanding. Bara en mor av Lo – Johansson har jag läst flera gånger och även sett som film med Eva Dahlbeck i huvudrollen som Rya – Rya

    Gilla

  3. Vi läste mycket av dem alla tre i gymnasiet, med efter det har jag inte läst något av någon av dem.

    Gilla

  4. Jag tror jag läst Mor gifter sig en gång för väldigt länge sedan. Men det är en bok jag vill läsa igen och läsa efterföljande böcker också, för de har jag inte läst.

    Gilla

Lämna en kommentar