Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri

Samuel är en ung kille som har läst statskunskap och som arbetar på Invandrarverket. Vandad har ett förflutet som muskulös medhjälpare vid indrivning av skulder. Laide är tolk. Hon har lämnat ett äktenskap i Paris och är nu tillbaka i Sverige. Pantern är en barndomsvän till Samuel. Hon är konstnär och flyttar till Berlin. Sedan har vi jaget i berättelsen. Han är författare och vill skriva om vad som hände med Samuel.
Vad har hänt med Samuel och varför? Det är det som författaren vill nysta fram. Han kontaktar alla möjliga människor som har känt eller träffat Samuel och en rörande, delvis rolig, allvarlig, tillspetsad men trovärdig berättelse växer fram. Det skulle ha kunnat hända.
Romanen är uppbyggd av fragment. Jaget i berättelsen intervjuar många olika människor och vem som pratar växlar mellan fragmenten. Ibland var det lite svårt att hålla reda på vem som pratade men jag tyckte att den vaghet och den undran jag kände då faktiskt var en del av berättelsen. Läsaren får pussla ihop fragmenten precis som intervjuaren måste göra om det ska bli en bok.
Allt jag inte minns handlar om kärlek och svartsjuka och är också ett triangeldrama. Men den innehåller mycket mer. Personerna i boken lever i skilda värdar och de olika perspektiv de har på världen kommer fint fram. Boken handlar om Sverige idag, om flyktingpolitik, svarta jobb, om att finna sin plats i samhället, om aningslöshet och mycket mer.
Samuel är mycket ung fast han har studerat några år och nu arbetar, så som man kan vara ung idag. Han samlar erfarenheter till sin erfarenhetsbank, som han säger, och har skrivit upp en lång lista på saker han vill göra. Vi förstår redan från början att det går mot katastrof.
Boken är mycket skickligt skriven. Jonas Hassen Khemiri har fångat en del av Sverige idag på kornet. Det är stora hål mellan intervjufragmenten. Vi får inte veta allt. De olika människorna har vitt skilda åsikter om varför allt hände. Allt jag inte minns är en bra bok som jag rekommenderar.
Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri, Bonnier Pocket 2016.
 
Hanneles bokparadis:

lite rörig men intressant bok.

Svar: Ja lite rörig, men jag tycker att rörigheten blir en del av berättelsen.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

att växla tid och rum gör berättelsen intressant, jag tycker om Khemiri, läst even Jag ringer mina bröder:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2013/03/jag-ringer-mina-broder.html

Svar: Jag har enkel att ta igen när det gäller Khemiri. :-)
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(veckans omslagstema är ÖGON, kanske du vill vara med: https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/03/irlandska-ogon-omslag.html

Svar: Såg det på Instagram. Funderar lite.
Mösstanten

Kraka:

Det här kan nog vara en bok för mig. Hämtade den genast från Storytel. Ska bara lyssna klart på boken jag har på gång först.
Ha en bra onsdag! Själv är jag ledig ett tag till, börjar kl 13:30. Kom just från morgonmässan i den vackra St Petri kyrka. Blev inbjuden till kaffe efteråt med personalen. Så trevligt!

Svar: Hoppas att boken funkar som ljudbok. Ha en fin dag. Det blir mer jobb i Västervik förstår jag.
Mösstanten

Carolina:

Låter som en rörig men säkert en väldigt bra bok! :)

Sv; tack snälla!! :)

Emma:

Åh jag älskade den där boken.

Svar: Den säger en del om oss människor.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det verkar vara en bra bok! Den kan bli framtida läsning när huvudet orkar hänga med i svängarna😊

Klimakteriehäxan:

Jag har lite svårt för Jonas HK.

Svar: Detta ärr den första bok jag har läst av honom. Den tyckte jag om. Vi får väl se vad jag tycker om nästa.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: