De fördrivna av Negar Naseh

Miriam och Filip har köpt ett hus på Sicilien och flyttat dit. Filip är konstnär och Miriam forskar inom medicin verkar det som. Hur hon kan göra det från ett hus på den sicilianska landsbygden förstår jag inte riktigt.
Men i början av boken är hon mammaledig. De har en liten dotter, Olivia.
Förhållandet mellan makarna är inte gott. Det skaver. Miriam dricker för mycket och sover dåligt. Hon går upp flera gånger varje natt och kollar så att barnet sover lugnt.
Så kommer  vännerna Ashkan och Erika på besök och de för in bokens andra tema i berättelsen: båtflyktingar på Medelhavet. Ashkan är engagerad i ett projekt rörande båtflyktingarna och han tycker att Filip och Miriam är världsfrånvända och priviligierade.
Författaren berättar fint om livet i det sicilianska huset. Jag känner stämningen när jag läser. Det spända läget mellan makarna, att de inte når varandra. Det är hett och allt hetare blir det för berättelsen börjar på våren. Det finns en spänning under ytan och jag väntar på en urladdning.
Efter hand växer flyktingtemat. I växthusen, där de fina grönsakerna som Miriam köper odlas, arbetar underbetalda och förslavade afrikaner. I Catania finns ett område där prostituerade står och väntar på att torskarna ska komma i sina bilar.
Jag vet inte vad som är viktigast för författaren - äktenskapsproblemen eller båtflyktingsdöden och utnyttjandet av papperslösa.
Kanske handlar boken om att vi inte kommer undan, att det inte finns någon idyll, att vi borde ta ställning?
De fördrivna av Negar Naseh, Natur & Kultur 2016.
 
Hanneles bokparadis:

en ung ny författare som jag inte läst.

Svar: Köpte boken på rea förra året.
Mösstanten

Kraka:

Tack för tipset! Har just börjat lyssna på den .

Svar: Men så bra det känns när det jag skriver om böckerna gör att någon läser dem!
Mösstanten

Christina Karlsson:

Låter intressant ....

Tack för tipset!

Svar: Var så god!
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag känner mig lite kluven till huruvida jag skulle vilja läsa den här boken. Å ena sidan verkar den intressant, och å andra sidan så splittrad på något sätt.

Svar: Jag tycker att den är värd att läsa, men det finns bättre böcker. Om jag delade ut mössor skulleden få tre.
Mösstanten

Kraka:

En svår bok. Väcker tankar om människans falskhet, lögner och ondska. Den lyfter mer relationsproblem i både par- och vänskapsrelationer än flyktngdöden. Det om flyktingarna blir bara något som kommer upp då och då i teorin och när ett äkta möte sker så ..... (ska inte spoila handlingen för dem som inte läst, men du förstår nog vad jag syftar på).
Så tycker jag om boken.

Svar: Ja relationsproblemen är skrivna om så att det känns, medan flyktingtemat är teoretiskt ända till slutet. Håller med.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: