Aftonland av Therese Bohman

Karolina Andersson är professor i konstvetenskap. Hon har nyligen separerat från ett längre samboförhållande och bor i en tvåa på Söder. Hon känner sig ensam och funderar på varför hon inte har fått det att fungera med kärlek och familjeliv. På länge har hon inte fått något vettigt gjort i sin forskning.

Så dyker doktoranden Anton Strömberg upp. Han är antagen till forskarutbildningen sedan ett år tillbaka men har knappt hört av sig under den tiden. Nu kommer han med uppgifter om ett borglömt kvinnligt konstnärskap, uppgifter som är sensationella och som kan leda till att hans lycka är gjord i den akademiska världen. Och Karolina Andersson som hans handledare kommer naturligtvis också att ha nytta av hans framgång. Tävling pågår i den akademiska- och i kulturvärlden. Det gäller att hålla sig framme.

Jag säger inte hur det går för boken är rätt spännande att läsa, lättläst också och jag kom snabbt igenom den. Den är också rolig på sina ställen, fast mest tragikomisk vilket får det att kännas i hjärtat. Jag känner igen mig i Karolina Anderssons ensamhet från perioder i mitt liv. Också i funderingar varför hon har gjort som hon har gjort. Det är rörande hur hon har tillfälligt sex med förhoppningar som grusas varje gång. Klassskillnader, eller bakgrundsskillnader skildras också i boken. Karolina Andersson kommer från Gusum och har inte haft något gratis från sin bakgrund i kulturstockholm.

Den här romanen är väl värd att läsas, men jag tycker att slutet är lite för dåligt underbyggt. Karolina Anderssons känslor och syn på livet i slutet av boken, hur har det uppstått?

Aftonland av Therese Bohman, Norstedts 2016.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s