Tvivel – diktsamling av Nicko Smith

Nicko Smiths diktsamling Tvivel handlar om tro och tvivel. Finns Gud? Finns en god Gud? Hur kan Gud låta allt hemskt hända? Jag tolkar diktsamlingen som att den också handlar om att vara bipolär, om depression men klätt och uttryckt genom Jobs bok i bibeln och tvivel på Gud.

Vi har alla våra prövningar Job
Du hade din kamp och jag har min

Tänker på själslig cancer
en kronisk mardröm, den bipolära verkligheten

Psykiatrins historia från kallbad till isolering
och vidare till stabilisering av sinnet
med hjälp av små vita piller

Job är en biblisk gestalt och man kan läsa om honom i Jobs bok i gamla testamentet. Job är en rättrådig man som lever i högsta välmåga men Gud prövar honom för att se om han fortfarande tror på Gud och lovprisar honom när han utsätts för svårigheter. Alla hans djur och tjänare och hans söner och döttrar dödas och all hans egendom förstörs. Efter det får Job en sjukdom och hans kropp blir täckt av bölder.

Bibelns svar blir, så vitt jag förstår, att Gud är skaparen av allt och vi kan inte begripa varför Gud har skapat elände och lidande utan vi ska finna oss i det och lovprisa den allsmäktige. Och gör vi så går det bra för oss.

Men Jobs bok betyder och har betytt mycket för människorna och i diktsamlingen Tvivel har Nicko Smith satt citat ur Jobs bok jämsides med sin egen text som i dialog eller som förstärkning.

Jag tycker att det är bra. Citaten ur bibeln är lite mer kompakta medan Smiths text är luftigare och den har naturligtvis modernare bilder. Jag provade att läsa diktsamlingen och hoppa över alla bibelcitaten. Det gick, det också, men då hade jag redan tagit del av dem vid den första genomläsningen och jag visste att de fanns där.

Nicko Smiths text är levande och gripande och, hur ska jag förklara nu, inte galghumoristisk på vissa ställen, men kanske nästan. Han låter ett helt uppslag bestå av bara frågetecken, som i konkret poesi. Det är ju ytterst allvarligt.

Tvivel är väl värd att läsas. För mig fungerar den bäst om jag läser den rakt igenom som när jag läser en berättelse. De olika dikterna och bibelcitaten bildar en mosaik med mycket mörker och smärta men också ljusglimtar och gråhet. Ibland är det vardagligt och till synes banalt, ibland är det högstämt. Jag uppskattar att Nicko Smith inte räds det högstämda och jag tycker om att olika bitar som inte verkar höra ihop är ihopsatta till en frågande, splittrad helhet. Jag avslutar med ännu ett citat från Nicko Smiths dikter:

Har du humor, Gud
skrattar du i himlen
eller går all tid åt
att gråta
åt människan
som sakta men säkert
utplånar sig själv?

Tvivel – diktsamling av Nicko Smith, eget förlag 2019.

9 kommentarer på “Tvivel – diktsamling av Nicko Smith

 1. Intressant bok! Job har en speciell plats i mig, för i mitt föräldrahem fanns en stor oljemålning av Job, troligen en Rembrant-kopia. En lurendrejare sålde den åt min mamma för en spottstyver, dessvärre. Svårt att glömma.
  Nicko Smith ska jag inte glömma heller, fast av andra skäl. Verkar läsvärd!! Tack!

  Gilla

  1. Såna där tavlor från barndomen minns man så väl. Jag läste Jobs bok för ett antal år sedan. Men den där stingslige, elake guden som straffade Job och att samhället var sånt att det bara var Job som var värd något, alla hustrur, barn, tjänare och djur, de straffades ju värst bara för att Job skulle straffas – det gjorde att jag hade svårt att uppleva lidandeproblemet och problemet med eländet i världen – alltså den religiösa aspekten.

   Gilla

   1. Ja tavlan var inte från min barndom, den fanns i mammas ägo fram till 2010 när en lurendrejare sålde den för en spottstyver. Jag blir så upprörd när jag tänker på hur mycket tavlan kanske var värd. Skälet till att hon ville sälja var att hon skulle flytta från hus till lägenhet och det här var ett av det större konstverken (storlketsmässigt).
    Ja, Jobs historia är en tuff en. Men bibliska berättelser kan inte riktigt tolkas ordagrant idag, de skulle behöva anpassas för att passa vårt samhället idag. Och det går ju inte riktigt, förstås…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s