Hett i hyllan #78 – Tio plus en

På 1970-talet läste jag Sjövall-Wahlös deckare med Marin Beck som utredare. Jag hörde att de skulle vara inspirerade av Ed McBain och jag läste en eller två Ed McBain-deckare då men blev inte särskilt imponerad. De var väl okej men Sjövall-Wahlös böcker var bättre, tyckte jag.

Ed McBain (1926-2005) var en amerikansk författare och dramatiker. Han föddes som Salvatore Albert Lombino, tog namnet Evan Hunter 1952 och har skrivit ett flertal romaner under sitt vanliga namn men sina kriminalromaner under pseudonymen Ed McBain. Det Sjövall-Wahlö inspirerades av var Ed McBain-deckarna om poliserna i 87:e polisdistriktet i en amerikansk storstad, böcker där polisarbetet framställdes mer realistiskt än i många andra kriminalromaner.

Tio plus en som står i bokhyllan är inte den eller en av dem som jag läste på 1970-talet, alltså är den en hyllvärmare. Boken handlar om en krypskytt som skjuter den ena människan efter den andra och som poliserna försöker få fast.

Om krypskytten inte sköt på måfå, hur många namn hade han då på sin dödslista? Och vem var hans nästa offer?

Det är den korta texten på omslagets baksida. Jag kan nog tänka mig att läsa den här boken för att se om min reaktion blir densamma som på 1970-talet.

Tio plus en av Ed McBain, Bokförlaget Bra Böcker 1986. Översättning: Majken Cullborg.

Den som ansvarar för Hett i hyllan här i bloggvärlden är Bokföring enligt Monika.

8 kommentarer på “Hett i hyllan #78 – Tio plus en

  1. Ed McBain ja, honom har jag läst (dock inte den här boken) och jag är ärligt talat inte speciellt förtjust. Har skänkt bort alla böcker jag hade av honom 🙂

    Gilla

  2. Din kommentar om Beck var kul att läsa. Vi har glömt det mesta av de böcker, som jag läst, så nu har vi med AppleTV-s hjälp börjat titta på allt – igen, liksom. Det finns 39 filmer, den senaste visades ganska nyligen. Vi skall titta på åttan i kväll, tror jag.
    Jag läser e-böcker och min fru som ser dåligt ”läser” ljudböcker (CD och MP3)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s