Hett i hyllan #91 – The Rector’s Wife

Ännu en bok från min bokvagn som är en av dem som jag har plockat på bibliotekets bokbytardisk när den fanns, The Rector’s Wife av Joanna Trollope. Den handlar om en prästfru som har verkat många år i det obetalda ”prästfruyrket” vilket innebär både att ta hand om prästen, barnen och det egna hushållet och att ta hand om församlingsarbete. Men så börjar hon arbeta på det lokala snabbköpet och tjänar på så vis egna pengar. Detta gör hennes man mycket arg och även församlingen tar avstånd från henne, läser jag på bokens baksida.

Problemet i boken känns kanske inte helt aktuellt. I alla fall tror jag inte att det finns särskilt många prästfruar eller prästmän i Sverige som inte har ett eget förvärvsarbete, men jag har ändå lust att läsa den här boken. Kanske längtar jag efter en berättelse som handlar om en kvinna som bryter sig ut ur den gamla kvinnorollen och som förhoppningsvis slutar positivt?

Joanna Trollope har skrivit en rad romaner, både historiska och samtida, och många av dem har sålt i stora upplagor. Handlingen brukar vara förlagt till landsbygden.

The Rector’s Wife av Joanna Trollope, Black Swan 1992.

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

12 kommentarer på “Hett i hyllan #91 – The Rector’s Wife

 1. Har inte läst Trollope. Omdömet nedtill på omslaget var ju översvallande och att den berör ett inte helt aktuellt ämne behöver ju inte vara negativt.

  Gilla

 2. Den skulle jag vilja läsa! Tänker på min farmor som fick jobba som pastorsfru utan lön. Och bara flytta med farfar när han placerades på olika ställen i Sverige efter att de kommit hit under kriget från Finland….De bodde bl a i Linköping, Malmö, Borås, Västervik, Uppsala och Norrköping… Tack och lov är det annorlunda idag.

  Gilla

  1. Ja tack och lov. Hur det var för mer eller mindre länge sedan är förstås mycket viktigt, också för att visa på det stora arbete som till exempel prästfruar gjorde fast det inte kallades arbete på samma sätt som mannens.

   Gilla

 3. Tänk vad folk har blivit upprörda för genom tiderna. Att liksom tycka det är förkastligt/syndigt/omoraliskt (eller vad de nu tyckte) att en prästfru jobbar. Helt galet ju.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s