Hett i hyllan #96 – Stenkista

Stenkista trodde jag var en forntida grav men på fliktexten till Lars Gustafssons diktsamling läser jag att det är en anordning av trä som används som underlag för kajer och broar i sötvatten eftersom trä som är nedsänkt där inte ruttnar. En stenkista består av en lådliknande konstruktion som bogseras till byggplatsen och fylls med grov sten. På Wikipedia läser jag att stenkista är en grop som fylls med sten för att till exempel regnvatten från avloppsrör ska mynna ut där och sedan långsamt infiltreras i marken.

Nej det jag tänkte på var hällkista och det är något helt annat.

Stenkista i min bokhylla är ännu en av diktsamlingarna från min pappas bokhylla. Jag har läst några böcker av Lars Gustafsson (1936-2016) men aldrig denna. Det jag har läst av honom är prosa, inte en enda dikt fast han har skrivit poesi under hela sitt verksamma liv och det finns mer än tjugo diktsamlingar utgivna av honom enligt Wikipedia. Nu blir jag nyfiken på den här boken. Det är kanske på tiden att jag läser något av hans poesi också.

Stenkista av Lars Gustafsson, Natur och Kultur 1994.

Omslagsbild ”Stenkista” är utförd av författaren på en Macintosh Quadra med Aldus Super Paint läser jag i boken. Det säger kanske något om den tekniska utvecklingen sedan 1990-talet. Om bilden liknar en verklig stenkista vet jag inte.

Hett i hyllan där vi uppmärksammar våra hyllvärmare drivs av Bokföring enligt Monika.

18 kommentarer på “Hett i hyllan #96 – Stenkista

  1. Kanske. Jag ska inte läsa den idag i alla fall. Har precis börjat med Sorgegondolen av Tranströmer. Jag försöker ju läsa en dikt om dagen så det tar sin tid.

   Gilla

   1. Fast det finns ju även om man jobbar vid en dator. Du kanske ska kontakta WP-supporten? Jag kan tyvärr inte hjälpa dig.

    Gilla

   2. Ha! Jag hittade dem i datorn. Och så lätt! Så är det alltid. Jag försöker och försöker och svär inombords, och så plötsligt och jag förstår inte varför jag inte tittade just där. Jag trodde ju att jag hade tittat överallt. Fast ganska ologiskt tycker jag att man ska gå in via feedback. Jag förstår inte riktigt vad etiketterna har med det att göra. Men du ska se att det var konversationen med dig som gjorde att jag verkligen försökte och hittade rätt till slut.

    Gillad av 1 person

 1. Det finns stenkistor i älven i Borlänge vet jag. Fast de är inte kopplade till någon brygga eller något. Har kanske varit på den tiden man flottade timmer. Det växer lite sly på en del, det var så jag fick syn på dem och undrade vad det var. Vi bodde nära älven i Borlänge först när vi när vi flyttade hit.
  Lars Gustavsson har jag faktiskt aldrig läst. Undrar om det inte någon av hans böcker står i hyllan. Jag får kolla.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s