Hett i hyllan #111 – Katten

Som jag nog tidigare har skrivit har vi en stor mängd böcker av Georges Simenon och jag har bara läst ett par stycken. Den här som heter Katten har jag inte läst. Den tillhör de många böcker av Simenon som inte har kommissarie Maigret som huvudperson. Från omslagets baksida:

Emile är en hygglig pensionerad murarbas med god ekonomi. En gång var han gift med Angèle, glad och robust kvinna av hans egen sort, men så dog hon. Mitt emot honom bor Marguerite. Hon är änka med pengar, bräcklig och hjälplös. När ett vattenledningsrör springer läck, rycker han in. De börjar umgås och gifter sig.

Men tydligen passar de inte alls ihop. Hon avskyr hans katt och en dag hittas katten död. Är den förgiftad?

Det här är en psykologisk thriller, så vitt jag förstår och enligt omslagstexten berättas allt utifrån Emiles synvinkel.

Omslagstexten slutar som följer:

Katten är ett stycke obönhörligt ödesdrama med spänningsladdad konflikt och förtätad Parisstämning – en virtuos Simenon.

Katten av Georges Simenon, Bonniers 1973. Översättning: Britte-Marie Bergström.

Originalet publicerades 1967.

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

Och med denna säkert inte helt glada hyllvärmare får jag önska er Glad midsommar! Man kan väl säga att midsommarhelgen börjar i kväll. Men det kommer faktiskt en bok också i morgon här på bloggen. Hur sommaraktig den är överlåter jag till er att avgöra.

6 kommentarer på “Hett i hyllan #111 – Katten

  1. Den blir jag nyfiken på. Har bara läst en Maigret – som i ärlighetens namn inte var någon höjdare – men jag tänker ändå att jag vill läsa fler. Och så har jag läst Klockorna i Bicêtre. Den gillade jag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s