Hett i hyllan #114 – Ett hörn av paradiset

Knut Ståhlberg (1919-2015) var i många år utrikeskorrespondent från Paris och han brukade förekomma i tv-nyheterna när jag växte upp. Jag minns att han gestikulerade mycket när han pratade och att vi sa till varandra i familjen att det berodde på att han hade påverkats av att leva i Frankrike. Jag har däremot aldrig läst något av Knut Ståhlberg men den här hyllvärmaren lockar mig faktiskt.

Från bokens baksida: Alla paradis – eller hörn av paradis – är personliga. I Knut Ståhlbergs fall finns paradiset på rue du docteur Blanche, en stilla gata i ett stilla kvarter i 16:e arrondismentet i Paris. Där bor Juliette i en våning tre trappor upp över gården. ”Tre lätta trappor att gå.” Dit flyttar den unge svenske journalisten och får en hustru och en familj. Paradisets barn.

Men om den lilla världen är ljus blir den stora snabbt mörkare. Det kalla kriget bryter ut. Utrikeskorrespondenten Knut Ståhlberg följer spelet kring atombomben och blockaden av Berlin och det som sker när ett nytt Europa blir till.

Ett hörn av paradiset – ljusa och mörka år i Paris av Knut Ståhlberg, Norstedts 1998.

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

11 kommentarer på “Hett i hyllan #114 – Ett hörn av paradiset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s