Hett i hyllan #144 – Svenska bilder

Här har vi nu en av min mors gamla skolböcker, Svenska bilder av Carl Snoilsky. Det är en av böckerna som jag tog från föräldrarnas bokhyllor när vi tömde huset. Nu står den i poesihyllan och där har den stått utan att bli öppnad.

Antagligen läste vi också något av Snoilsky på gymnasiet, men det enda som jag har ett svagt minne av är hans sonett Gammalt porslin. Dikterna i Svenska bilder har jag aldrig läst. De handlar om diverse historiska händelser och personer. Mycket kungar, och hjältar, men också bilder från ”folket”. Vill jag läsa den? Det är tveksamt, men dikten med titeln En afton hos fru Lenngren gör mig lite nyfiken.

Svenska bilder finns på Litteraturbanken.

Carl Snoilsky (1841-1903) var greve, diplomat, biblioteksman och skald.

Svenska bilder av Carl Snoilsky, Hugo Gebers förlag 1944.
Boken är alltså en skolupplaga med noter och förklaringar på slutet. Ursprungligen kom Svenska bilder ut 1886.

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

12 kommentarer på “Hett i hyllan #144 – Svenska bilder

  1. Han var överbibliotekarie på Kungliga biblioteket. Men om du gick i skolan i Finland så fanns det kanske viktigare författarskap att ta upp i undervisningen där.

   Gilla

   1. Han ansågs nog inte så viktig att han skulle vara med i litteraturhusen. Men på 1940-talet hade min mor den här boken i skolan. Dikterna ansågs nog ge lite historiekunskaper också, eller extra färg till historien. Många av dem handlar ju om historiska kungar.
    Jag tror också att Snoilsky fanns med någonstans i svenskundervisningen när jag gick på gymnasiet. Det var 1969 till 1971.

    Gilla

   2. (ungefär samtidigt som jag, minns bara att tyckte det var jobbigt tolka dikter, tyckte svårt även på universitetet på 1990-talet – nu får jag lära mig att det inte finns bara ETT rätt svar)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s