Utläst!

Ja, det är sant. Nu har jag läst hela Ulysses av James Joyce. Det tog nästan ett år. Vilken bok alltså! Ett bra ord för att karakterisera den är Mycket. Många sidor och mycket text. Väldigt mycket. Till exempel avslutningsmonologen kan kännas oändlig att läsa. Ord, ord ord. Man skulle också kunna säga Experiment. Hade något liknande skrivits tidigare?

Humor är också ett bra ord när man ska beskriva Ulysses. Den är faktiskt ganska rolig och säkert mycket roligare om man är mer insatt i irländsk historia än vad jag är och förstår mer av alla hänsyftningar. Vacker är den också stundvis och den har ett formidabelt språk. Nu har jag bara läst den i svensk översättning men den sägs vara mycket bra och det är så det känns att läsa den. Provokativ är ett annat ord som säger mycket om Ulysses. Joyce skrev om många ämnen som var tabu. Romanen blev till exempel förbjuden i USA. Den är också intressant när man tänker på hur den är upplagd. Alla delarna är skrivna på olika sätt. Där finns en lång inre monolog utan skiljetecken. Där finns ett ospelbart drama som är helt sanslöst. Tonen varierar också mellan de olika delarna.

Jag ska inte skriva så mycket mer om boken. Det finns andra mycket kunnigare människor som har läst den noggrant som har skrivit om den. Jag har tänkt att jag nöjer mig med att ha tagit mig igenom den. Nu vet jag betydligt mycket mer om Ulysses än vad jag gjorde när jag började och det är jag ganska nöjd med. Men det finns ett efterord av Stephen Farran-Lee i boken och där skriver han om Olof Lagercrantz bok Om James Joyces Odysseus. Den vill jag gärna läsa.

Ulysses av James Joyce, Bonniers 2014. Översättning: Erik Andersson: Efterord: Stephen Farran-Lee.

4 kommentarer på “Utläst!

  1. Härligt, det finns ju en röd tråd, men boken kan läsas med sina ganska fristående kapitel, när andan faller på. James Joyce har roat sig med alla stilar, det tog ett tag för honom att få färdigt denna verk. Vi har varit i Dublin och följt några av gatorna. Det är väl religion och frispråkigheten som gjorde boken förbjuden, han var före sin tid på flera sätt, feminist också. Jag är inte heller helt klar med James Joyce, han har skrivit mer.

    Gilla

    1. Ja, Ulysses är ju frispråkig på många sätt. Idag har vi ju sett och hört och läst det mesta, men det är lätt att förstå att den kunde orsaka skandal då.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s