Tisdagstrion – Skor och kläder

Det finns en novell av Nikolaj Gogol (1809-1852) som heter Kappan och den här novellsamlingen, där den ingår, är prydd med just en sådan. Gogol brukade skriva satiriskt och humoristiskt och Kappan handlar om en tjänsteman i Sankt Petersburg som köper en överrock vilken blir stulen och tjänstemannen dör och börjar spöka.

Londonflickan av Susanna Alakoski handlar delvis om immigranter från Finland som arbetar i den svenska textilindustrin. Ni ser väl Algotsloggan nere i hörnet på omslaget? Londonflickan ingår i en serie berättelser om kvinnors arbete och kärlek och längtan med rötter i Finland. Den första heter Bomullsängeln, där huvudpersonen arbetar på textilindustrin i Vasa, och den var bättre än Londonflickan, tyckte jag. Men Algots gjorde att jag valde den här boken till trion idag.

Spill – en damroman av Sigrid Combüchen läste jag för ganska så länge sedan. Den handlar om Hedwig Langmark som kommer som ung flicka till Tillskärarakademin. Hon gifter sig visst sedan efter sin utbildning och blir hemmafru, så som det ofta var förr, men Spill handlar trots allt en hel del om kläder. Författaren har dragit in sig själv i berättelsen – eller någon som är som författaren – och när man läser romanen är det osäkert vad som är verklighet och inte. Men bra var den, vill jag minnas. Den fick Augustpriset.

Det var mina böcker med klädespersedlar. Om du vill se vad andra bokbloggare har i sina trios kan du gå till Ugglan & Boken.

25 kommentarer på “Tisdagstrion – Skor och kläder

  1. Kappan gillar jag, och Spill minns jag att jag tyckte om (även om jag inte minns så mycket detaljer från boken). Alakoskis serie har jag inte läst, men tror säkert att den är läsvärd! Jag hade faktiskt inte koll på Algots, men har nu googlat och bildat mig!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s