Hett i hyllan #195 – Hjärtats väg

Återigen en diktsamling från min fars bokhylla. Oläst av mig, och författaren Vilhelm Ekelund (1880-1949) har jag inte läst något alls av så det blir intressant att läsa den här diktsamlingen så småningom.

Vilhelm Ekelund var författare och aforistiker och så vitt jag vet har jag inte heller läst några aforismer av honom. Han debuterade som poet 1900, men efter den sjunde diktsamlingen 1906 lämnade han lyriken och skrev senare essäer och aforismer. Det finns en introduktion till hans författarskap hos Litteraturbanken. Många verk av Vilhelm Ekelund är också tillgängliga där. I Götabibliotekens katalog hittar jag bara en diktsamling, Dithyramber i aftonglans. Den kommer som nyutgåva i år från Nirstedts förlag. Hos Svenska akademien kan man ladda ner Samlade dikter. Det finns mycket att köpa i nätbokhandeln av Vilhelm Ekelund och även om honom.

Hjärtats väg – dikter i urval av Vilhelm Ekelund, Bonniers 1974. Inledning: Algot Werin.
Diktsamlingen ingick i Svalans lyrikklubb.

Och Hett i hyllan där vi visar våra olästa böcker drivs av Bokföring enligt Monika.

8 kommentarer på “Hett i hyllan #195 – Hjärtats väg

  1. Aforismer och sentenser av Vilhelm Ekelund innehåller en mängd tänkvärda tankar om livet har jag läst, han är med i Svenska Akademiens En bro av poesi, som delats ut till skolelever.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s