Längst bak i min läslista #33-34

Niceville av Kathryn Stockett stoppade jag in i läslistan 3 september 2019, men det var inte första gången jag hörde talas om den. En god vän tipsade mig om boken för många år sedan. Efter att jag börjat blogga har jag sett den då och då på bokbloggar, senast hos Mias bokhörna. Enligt Wikipedia refuserades Niceville 60 gånger innan den antogs. Romanen ledde också till en rättstvist där Kathryn Stocketts brors hembiträde hävdade att Stockett hade använt henne som förebild i boken, men rättsfallet drogs tillbaka på grund av preskriptionstiden. Romanen handlar om svarta hembiträdens situation i staden Jackson i Misissippi på 1960-talet. Den är Kathryn Stocketts debutroman, publicerades första gången 2009 med titeln The Help och blev en bestseller. Niceville filmatiserades 2011 och boken kom på svenska 2010.

Niceville av Kathryn Stockett, Forum 2010. Översättning: Dorothee Sporrong.

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson kom in i läslistan samma dag. Var jag hade hört talas om den minns jag inte, någonstans i media tror jag. Romanen handlar om Veronika som är en ung författare. Hon kommer till en stuga i en liten by i Dalarna för att skriva och komma över en stor sorg. En vänskap börjar växa mellan Veronika och den gamla kvinnan Astrid som bor i huset bredvid. Romanens författare är Linda Olsson som bor i Nya Zeeland. Boken publicerades första gången 2005 med titeln Let Me Sing You Gentle Songs. Den finns också med titeln Astrid and Veronika. På svenska kom romanen 2006 och det är Linda Olssons debutroman.

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson, Bonniers 2006. Översättning: Lisbet Holst.

Så här har vi alltså två debutböcker från min långa boklista som jag ser fram emot att läsa.

11 kommentarer på “Längst bak i min läslista #33-34

   1. Ja, den har ju blivit film också. Innehållet, att den handlar om dessa hembiträden och hur de behandlas av sina vita arbetsgivare (tokigt ord egentligen, de borde hellre kallas arbetstagare) gör ju att boken kan kännas viktig att läsa.

    Gilla

 1. Niceville läste jag för rätt många år sedan. Lättläst och ”filmisk” handling men ingen stor litterär upplevelse. Vissa fönedrande situationer minns jag fortfärande.

  Gilla

 2. Jag älskar Linda Olssons böcker, har läst många av dem. Ofta gripande, hjärtknipande utan jolm, tycker jag. Så nu har du nåt att se fram emot att läsa!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s