Tisdagstrion – Sten, sax påse (eller papper)

Ujujuj, nu blev det svårt, men det har jag faktiskt inget emot. Det är bra att tänka till lite extra och också att påminnas om böcker som har funnits länge i läslistan men ändå inte blivit lästa. En sådan bok är Stenblödning av Ibrahim al-Koni. Den handlar om en ung beduin och om beduinernas heliga djur, mufflonfåret. Gamla seder och föreställningar sätts i motsättning till modernt rofferi. Ibrahim al-Koni kommer från Libyen och Stenblödning kom i svensk översättning 2003.

När det gäller sax tar jag kanske till en nödlösning, men Själamakerskan av Michela Murgia är sannerligen ingen dålig roman, tvärtom. Den utspelas på Sardinien och handlar om Maria som kommer från en fattig familj och den äldre kvinnan Tzia som adopterar henne när hon är sex år. Någon sax kan jag inte minnas nämns i berättelsen, men Tzia är sömmerska och lär också Maria hantverket. En sömmerska måste ju använda sax som ett av sina arbetsredskap. Själamakerskan kom 2009 på italienska och översatt till svenska 2012.

Påse – det får bli papper istället och då väljer jag August Strindbergs novell Ett halvt ark papper. Det är en mycket kort novell som innehåller två år av en människas liv. Den har ett djup som man inte kan tro är möjligt att få fram på knappt två sidors text. Mycket rörande.

Om du vill ha fler boktips på temat Sten, sax och papper eller påse kan du gå till Ugglan & Boken.

23 kommentarer på “Tisdagstrion – Sten, sax påse (eller papper)

 1. Ett halvt ark papper är ett fantastisk exempel på att det inte behövs så många ord för en historia.

  Gilla

  1. Nej man kommer ju inte på alla böcker man har läst. Nyss kom jag att tänka på Stendagböckerna av Carol Shields som jag läste och tyckte om för ganska många år sedan. Men inte tänkte jag på den boken när jag skrev mitt trioinlägg.

   Gilla

 2. Stenblödning är en favorit och jag körde också sömmerskespåret, fast en annan bok. Strindbergs har jag inte läst. Faktiskt inte mycket jag läst av honom.

  Gilla

  1. Det var tråkigt. Men man kan inte gilla allt. Jag vet ju inte vad jag skulle ha tyckt om jag läst den när jag gick i skolan. Det var bara ett par år sedan jag läste den.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s