Tisdagstrion – Hjärta och hjärna

Bevingad intelligens av Jennifer Ackerman handlar till stor del om fåglars hjärnor. Jennifer Ackerman berättar om många fåglar med många olika förmågor, och också om vad forskarna har kommit fram till och deras olika teorier. En av fågelarterna är talgoxar. I England kom de på att de kunde hacka hål i kapsylen på mjölkflaskorna som stod utanför dörrarna till husen. På så sätt kunde de komma åt grädden som flöt ovanpå mjölken. The Genius of Birds kom 2016 och översatt till svenska 2018.

Fem hjärtan i en tändsticksask av P C Jersild har jag inte läst, men den har varit med i Hett i hyllan. Det är en roman med självbiografisk grund. Miljön är Norra Ängby där familjen bodde i en stuga med två rum. Där fanns långa rader med likadana småhus, det var en trädgårdsstad för skötsamma arbetare och där växte P C Jersild upp. Romanen publicerades första gången 1989.

En fruktansvärd grönska av Benjamin Labatut handlar om skarpa hjärnor, alltså matematiker och fysiker och hur de så småningom utvecklar kvantteorin som sätter de gamla fysiska lagarna ur spel. De är alla udda personer med stark vilja och det de kommer fram till ställer så mycket på ända att flera av dem blir skräckslagna. Benjamin Labatut både fabulerar och skriver om verkliga händelser. Boken kom 2020 på spanska (Un verdor terrible), på svenska 2021.

Det finns säkert fler spännande böcker om hjärta och hjärna hos Ugglan & Boken som ger oss alla temana till tisdagstrion.

23 kommentarer på “Tisdagstrion – Hjärta och hjärna

Lämna en kommentar