
Under första världskriget får Albert Einstein ett brev från östfronten. Det kommer från matematikern Grohendiek och han har löst ekvationerna i Einsteins allmänna relativitetsteori. Så börjar den här romanen. Sedan fortsätter författaren att berätta om andra vetenskapsmän, bland annat fysikerna Schrödinger och Heisenberg.
En fruktansvärd grönska handlar alltså om matematiker och fysiker och hur de så småningom utvecklar kvantteorin som sätter de gamla fysiska lagarna ur spel. De är alla udda personer med stark vilja och det de kommer fram till ställer så mycket på ända att flera av dem blir skräckslagna.
Jag kan inte säga att jag förstår de här teorierna och inte heller slutsatserna. Det är obegripligt. Det handlar om tid som är något helt annat än det vi uppfattar som tid i vardagslivet. Det handlar om tillvarons minsta beståndsdelar, så som vi känner till det nu, och att de inte uppför sig som man skulle kunna förvänta sig. När jag tänker på det börjar tillvaron gunga. Vilka är vi egentligen? Vad är fast? Var befinner vi oss? Det är svindlande och dimmigt och bottenlöst.
Nu är jag ganska fast förakrad i det som jag uppfattar som verkligheten så jag tar inte lika illa vid mig som mateamtikerna och fysikerna i romanen och jag har stort utbyte av berättelsen fast jag inte förstår deras arbete. Men en fruktansvärd grönska har ännu ett tema som också kan ge rädsla. Det handlar om att vetenskapliga framsteg kan användas på flera sätt på gott och ont. Vi vet ju att atombomben inte hade funnits utan fysikers arbete. Ett annat exempel som finns i boken är Preussiskt blått, eller Berlinerblått som är ett pigment som Heinrich Diesenbach upptäckte på 1700-talet. Ur Berlinerblått kan man utvinna blåsyra som har utvecklats och använts i förintelsen under andra världskriget.
Det är spännande att följa vad dessa udda vetenskapspersonligheter företar sig. Författaren skriver mycket konkret om vad de gör och det uppstår en svindlande klyfta mellan det konkreta och teorierna som kastar om verkligheten och mina famlande tankar om universum, om tid, om vårt medvetande, om all obegriplighet. Berättelsen är grundad på verkliga händelser, men författaren har också fabulerat. En fruktansvärd grönska är en stark och ovanlig roman som både handlar om människor och relationer och teorier.
En fruktansvärd grönska av Benjamín Labatut, Nirstedt/litteratur 2021. Översättning: Hanna Nordenhök.
verkar intressant, får tipsa maken
GillaGilla
Det var min man som lånade boken på biblioteket. Jag får tag på ett och annat guldkorn genom honom.
GillaGilla
jag läste teknisk fysik bara ett år och har väl glömt en hel de, blev ingen Marie Curie… men kul att läsa böcker med olika teman
GillaGilla
Då kan du i varje fall mer om fysik är jag. 🙂
GillaGilla
Den här verkar spännande
GillaGilla
Den är mycket spännande. Ovanlig i sitt upplägg.
GillaGilla
Förstår! När det blir för mycket fysik kommer jag nog skumma
GillaGillad av 1 person
Det finns inga ingående beskrivningar av fysik i boken. Det går bra för en vanlig människa att hänga med men för att förstå teorierna som leder fram till slutsatserna måste man vara specialist. Så vi får ju godta slutsatserna då utan att förstå vägen dit och utan att kunna kontrollera. Och det är ju som med all vetenskap. Alla är kanske inte ense. Och det som är fastslaget vid en viss tidpunkt visar sig senare inte hålla.
GillaGillad av 1 person