Tisdagstrion – Tre böcker i samma typ av miljö

Tre böcker i samma typ av miljö, det är uppgiften vi fått till idag. Jag har valt bondemiljö, och böckerna har alltså samma typ av miljö, men är ändå mycket, mycket olika.

Mjölkat av Sanna Samuelsson utspelas i nutid i Östergötland. Ellen far iväg från storstaden i sin avställda bil mot sina barndomstrakter. Hon anländer till bondgården där hon har vuxit upp. Den är såld. Föräldrarna var mjölkbönder och kunde inte få verksamheten att gå ihop. I gården bor andra människor nu. Ellen ringer på, men ingen är hemma. Då letar hon rätt på nyckeln som ligger där den alltid brukade ligga, hon öppnar och går in.
Mjölkat är Sanna Samuelssons debutbok och den kom 2023 och fick Borås tidnings debutantpris i år.

I Regnspiran av Sara Lidman (1923-2004) är handlingen förlagd till Västerbotten för mer än hundra år sedan. Den handlar om ett par som har ett mindre jordbruk och som äntligen får en dotter när de kommit en bit upp i åren. Dottern heter Linda. Hon är egensinnig och bryr sig inte riktigt om andra, vilket får tragiska konsekvenser. Romanen har härligt språk och det jag också uppskattade i berättelsen är att stort utrymme ges till kvinnornas arbete.
Som vi kan se på omslaget här ovan publicerades Regnspiran första gången 1958. Den var Sara Lidmans tredje roman.

Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld handlar om flickan Jas som är tio år och växer upp i en strikt kristen lantbrukarfamilj i Nederländerna. Hon har tre syskon, men storebrodern Matthies går genom isen och drunknar när han åker skridskor. Det påverkar familjen djupt. Mamman blir deprimerad och hon som har stått för den mesta ömheten i familjen finns inte längre till för barnen. Romanen är obehaglig att läsa på grund av skildringar av övergrepp, men den är bra.
Obehaget om kvällarna publicerades första gången 2018 och kom 2021 på svenska. Den belönades med Internationella Bookerpriset 2020.

Det var mina tre böcker och nu är jag ganska spänd på vilka miljöer de andra bokbloggarna har valt. Om du också är nyfiken på det kan du gå till Ugglan & Boken.

20 kommentarer på “Tisdagstrion – Tre böcker i samma typ av miljö

  1. Jag känner igen titeln Obehaget om kvällarna, mest för att den är … ja, obehaglig.

    Gilla

Lämna en kommentar