Hett i hyllan #264 – Döden i grytan

Visst har vi en bok här hemma som heter Döden i grytan, tänkte jag och trodde att det var en deckare. Därför letade jag på fel ställe, men till slut kom denna bok fram från facklitteraturen. Den verkar intressant.

Från omslagets baksida:

Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den som driver korvkiosk är det betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos.

Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt – medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav.

Hur har det blivit så?

Men den här boken vill jag ju läsa! Den är från 2010 och möjligen har något hänt i rätt riktning sedan dess, men jag tror ändå att den kan vara givande. Det är nog bra att bli påmind om hur mycket processad mat vi kommer i kontakt med. Vi som är pensionärer har tid och möjlighet att laga riktig mat – åtminstone så länge vi orkar göra det själva. Sedan blir det värre. Men det kan vara svårare för stressade föräldrar med barn som har vant sig vid de konstgjorda produkterna. De är ju utprovade, inte för att vara nyttiga, men med en smak som vi har svårt att motstå och vill ha mer av. Många gånger alltför mycket.

Döden i grytan av Henrik Ennart & Mats-Erik Nilsson, Ordfront 2010.

Efter att ha tittat på den här fackboken sökte jag på nätet och fann att uttrycket Döden i grytan kommer från bibeln. Och det finns verkligen en deckare med den titeln, Döden i grytan av H. -K. Rönnblom (1901-1965)! Han var aktiv under 1950- och 1960-talet och skrev pusseldeckare. Varför inte välja något av honom när jag får lust att läsa en deckare?

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

11 reaktioner till “Hett i hyllan #264 – Döden i grytan

    1. Jag tror att det handlar om hygieniska bestämmelser för institutioner och näringsidkare. Men förhoppningsvis har det blivit bättre. Nu för tiden talas det ju mycket om att hårt processad mat inte är bra för oss.

      Gilla

  1. Den köpte jag för många år sedan. Kan inte riktigt minnas att jag har sett den på ett tag. Får ge mig ut och leta 🙂

    Gilla

      1. Klassiker ju i deckargenren! Visst var det så att även denne är en pseudonym – precis som Maria Lang, Vic Suneson, Bo Balderson m fl ???

        Gilla

Lämna ett svar till Bokföring enligt Monika Avbryt svar