Ärr av Audur Ava Ólafsdóttir

Jónas är frånskild, en 49-årig man på Island. Livet känns meningslöst. Det är länge sedan han var tillsammans med en kvinna. Han har tappat lusten att leva, men hur ska han ta livet av sig?
Jónas har en dotter, Gudrun, och han vill inte utsätta henne för att hitta honom död. Så Jonas reser utomlands, till ett krigshärjat land. Han bokar in sig på ett hotell i en vecka och tänker att på den tiden ska han ha hunnit utföra det han kommit dit för.
Han tar inte mycket med sig på sin resa, nästan inga kläder men lite verktyg, bland annat en borrmaskin.
Det här med verktygen skapar på sätt och vis tonen i den här berättelsen. Ärr är en bok med humor som säger en hel del om vår mänskliga tillvaro. Den innehåller inte så mycket tankar och spekulationer över liv och död utan mer det som händer rakt av. Varje kapitel börjar med ett litet citat från en dikt eller en bok. De här citaten står mot den övriga texten och mellan dem finns en stor tom plats där läsarens känslor och tankar kan leva. Under och mellan raderna i den här avskalade berättelsen finns sorgen, lyckan, vardagsliv, bråddjup, fasor och himlens stjärnor. 
Landet som Jónas kommer till har nyligen fått fred. Hus och infrastruktur är förstörda. Människor har varit med om fasansfulla händelser. På så vis för författaren ihop det stora med den enskilda människans vånda och försök att finna mening i tillvaron. Hur underligt det än kan låta så är Ärr en positiv bok. Positiv till livet som kan vara så svårt. Alla människor klarar inte att leva vidare men möjligheten finns att hitta tillbaka till mänsklig värme och gemenskap.
 Ärr av Audur Ava Ólafsdóttir, Weyler 2017. Översättning: Arvid Nordh.
 
Kategori: Böcker, Romaner; Taggar: Island, Nordiskarådetslitteraturpris;
Hanneles bibliotek:

blir lite nyfiken på Ólafsdóttir, nytt namn för mig

Hanneles bokparadis:

missat att hon fått Nordiska rådets litteraturpris....

Svar: Den låg på bokbytardisken och den grabbade jag snabbt tag i.
Mösstanten

janet:

Så mycket intressanta böcker det finns! Här tipsar du om ännu en.

P.S. så fina namn de har, islänningarna!

Svar: Ja Island är speciellt.
Mösstanten

Yasmine:

Svar: Joo, jag är jättetacksam för dina tips! Jag har börjat dricka te varje morgon på väg till jobbet, det hjälper väldigt mycket :D

Svar: Oj det var ju tur. Det är inte alltid så roligt att få råd. Särskilt om man har kommit på allt själv redan innan.
Mösstanten

Carolina:

Väldigt spännande bok låter det som!

Svar: Den var bra. En bok med mycket mellan raderna.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: