Doktor Faustus av Thomas Mann

Läroverksläraren Serenus Zeiterblom berättar om sin vän Adrian Leverkühn. De är vänner redan från barndomen. Zeiterblom är sextio år när han börjar skriva. Det är år 1943 och han har dragit sig tillbaka från undervisningen. Han kan inte fördra nazizmen och Tyskland har stött på motgångar i kriget.
Berättelsen sträcker sig alltså från 1800-talet till Tysklands sönderfall i slutet av andra världskriget. Men Adrian Leverkühn dör tidigare.
Zeiterblom är en trogen vän genom åren men vänskapen är på Leverkühns villkor. Han är en udda mycket intelligent person som beundras av många. Han studerar teologi efter gymnasiet men ändrar bana efter ett par år och övergår till studier i musik. Han blir en stor tonsättare, kanske inte världsberömd, men stor, unik och genial.
Och kanske hjälper djävulen honom att skapa den stora musiken och till att få den uppförd. Priset är ett ensamt liv utan kärlek. Dessutom hämtar djävulen hem honom när hans utmätta tid enligt kontraktet är slut.
Jag skriver kanske för jag vet inte om Leverkünh verkligen har träffat djävulen och skrivit kontrakt med denne, eller om allting finns i hans huvud. Kanske är det hjärnspöken, beroende av den syfilis som han drar på sig vid ett bordellbesök i sin ungdom.
Just beskrivningen av de båda vännernas ungdomsår bäddar för vad som händer senare. Det känns inte det minsta konstigt att djävulen kommer på besök till kompositören så småningom. Thomas Mann beskriver ett borgerligt Tyskland där studenterna diskuterar teoligi och filosofi. De diskuterar ont och gott och djävulen och helvetet. En idé är att det onda måste finnas för annars finns inte det goda. För mig går frågan om ondska måste finnas i världen genom hela berättelsen.
Doktor Faustus är ett stort verk som handlar lika mycket om Tyskland som om Adrian Leverkühn. Det fruktansvärda som Leverkühn och även närstående råkar ut för är som den personliga motsvarigheten till fasorna under andra världskriget.
Thomas Manns Doktor Faustus är en mycket stark bok, vacker och hemsk. Mann beskriver musik som jag aldrig har sett den beskriven tidigare. Att jag inte känner till alla musikverken som han skriver om och inte hänger med i alla teknikaliteter gör inte så mycket. En riktigt musikkunnig läsare får naturligtvis ut annat av boken än vad jag får, men jag får tillräcklig känsla för vad det handlar om. Detsamma gäller resonemangen om teologi och filosofi.
Doktor Faustus är ingen lätt bok att läsa. Men en intresserad person som verkligen vill läsa den kan ha stort utbyte av den. Berättelsen kommer att leva kvar i mig länge och har givit mig mycket att fundera över. Känslor, tankar och djup.
Romanen bygger på gamla sagor om Faust som säljer sin själ till Mefistofiles (djävulen). Flera författare har arbetat med temat. Det mest kända verket är Goethes drama Faust.
Doktor Faustus av Thomas Mann, Bonniers 2015. Översättning: Ulrika Wallenström.
 
Hanneles bokparadis:

denna väntar tålmodigt i min bokhylla, jag har också en liten bok som handlar om, hur boken kom till.

Svar: Jag har hört talas om den boken och det skulle inte förvåna mig om jag läser den också så småningom.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Oj, en riktigt tung bok som jag gärna skulle läsa

Svar: Ja, den är tung vill jag lova. Det var långa meningar och i början kom jag inte ihåg hur meningen hade börjat när jag kom till slutet av den. Men det gick snart bättre.
Mösstanten

Hannas krypin:

Det låter som en väldigt intressant bok!

Svar: Den är verkligen intressant. En fantastisk bok. Men tung. Inget jag skulle läsa som underhållning om jag är trött.
Mösstanten

Emma Engström:

Det lät verkligen som att denna var bra och tänkvärd! :)

Svar: En mycket tänkvärd bok.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

ikeas läsbord är perfekt för tunga böcker, tar inte mycket plats:
https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2012/08/nytt-lasbord.html

Vill en luta mycket, är det bra ha något så boken inte glider:
https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2016/04/tunga-bocker.html

Svar: Tack för tipsen! Ja den är rätt tjock men inte det tyngsta jag har stött på om man tänker på vikt. Men i det här fallet tänkte jag mest på innehållet. Man får anstränga sig för att läsa den. Den är också tung i den bemärkelsen att de första böckerna jag läste efter Doktor Faustus nog framstod som lite bleka. Den är så bra och rör också upp känslor.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(nästan 1 kg, ingen bok man håller uppe hur som helst... farlig i sängen :)

Svar: Jag råkar sitta upp i sängen med benen uppdragna och luta boken mot benen. :-)
Mösstanten

Wifeey:

låter som ett riktigt bra boktips :D

Svar: En mycket bra bok.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det låter som en jätteintressant bok. Får hoppas att jag klarar att läsa den när/om jag blir friskare, för eftersom jag måste läsa om allt gång på gång innan jag tagit in allt kan det ta mig åratal att läsa klart.

Svar: Jag hade nog inte orkat läsa den medan jag jobbade. Den är inte helt lätt att ta sig igenom. Men om man orkar är det värt det. Hoppas att du blir bättre efter hand.
Mösstanten

Carolina:

Intressant! Har dock aldrig hört det namnet på Djävulen förut. Det intresserade mig :D

Svar: Jo Mefistofeles kan personifiera djävulen eller vara djävulens tjänare.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: