Klubben av Matilda Gustavsson

När oegentligheterna runt kulturscenen Forum började komma ut genom artikeln i DN med 18 kvinnor som berättade om sexuella övergrepp hade jag aldrig hört talas om det här stället i Stockholm tidigare. Jag är säker på att heller inte huvuddelen av Sveriges befolkning hade gjort det.

Men jag är ganska säker på att hade jag kommit till Forum och tagit del av de föreställningar och konstutställningar som visades där så hade jag tyckt att mycket av det var bra. Jan-Claude Arnault och hans hustru Katarina Frostenson gjorde en betydande kulturgärning genom att driva verksamheten på Forum, det kan nog ingen förneka, och det framhåller också Matilda Gustavsson i sin bok Klubben. Det var hon som skrev artikeln i DN och här har hon arbetat vidare på samma tema. Det verkar vara ett gediget arbete och innehållet i boken är mycket trovärdigt.

Det är en smutsig byk som kommer fram. Sexuella trakasserier och sexualbrott, svarta minimala löner har betalats ut till medverkande på Forum, konstverk från utställningar har försvunnit och konstnärer har inte fått betalt för sina sålda verk. Forum finansierades av Svenska akademien, Statens kulturråd och Stockholms stad, om jag inte minns fel. Forum hade ett starkt band med Akademien och även akademimedlemmar, deras hustrur och döttrar blev trakasserade. Ändå fick detta pågå år efter år efter år. När jag läser den här boken tycker jag att Klubben både kan syfta på Forum och på den ”klubb” med maktmänniskor inom kultureliten som tydligen tyckte att det här beteendet var okej.

Att bara någon enstaka av de trakasserade kvinnorna protesterade offentligt förvånar mig inte alls. Jag, och många med mig, vet hur svårt det är att berätta om sådant. Kanske klarar man inte ens av att berätta för sin bästa väninna eller sin man. På något sätt hamnar skammen på kvinnan och inte på förövaren. Dessutom var många av kvinnorna beroende av Arnaults välvilja för att komma vidare i sin karriär, eller åtminstone fick han dem att tro det. Och banden mellan Akademien och Forum var starka. Många som uppträdde på Forum har fått stipendium av Akademien och flera som fanns i kretsen har blivit ledamöter. Och i en kultur där alla vet och där många ser vad som pågår, men ingen gör något, är det inte lätt för offret att ha mod och kraft nog att protestera.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om innehållet i den här boken. Många av er har nog redan läst den. Om ni inte har gjort det rekommenderar jag er att göra det. Den är välskriven, trovärdig, spännande och lättläst och den har ett viktigt innehåll. En bild av en märklig man kommer fram: Trevlig och karismatisk, otäck, lögnaktig och despotisk. Kulturgeniets rätt? Ett övermänniskoideal?

Ska jag läsa Katarina Frostensons försvarsskrift K? Eller ska jag låta bli?

Klubben av Matilda Gustavsson, Bonniers 2019.

10 kommentarer på “Klubben av Matilda Gustavsson

 1. en märklig bok, man ryser, mår illa, handlar mest om en enda man. Övergrepp, tystnadskultur, lögner, hot, stulna konstverk, läckorna… och ingen vågar eller orkar anmäla. Maktlöshet.
  Intressant att läsa Klubben först, Frostensons bok är riktigt läskig läsning när man läst mera om bakgrunden och detaljer. Frostenson skriver om den oskyldige maken som inte blir accepterad för att han inte är svensk… Mycket citat ur andra.

  Gilla

 2. vaffö ska kulturvärlden vara så elitistiskt…? I huvudstaden? I gamla arbetarstaden Göteborg tycker jag att kultur är öppen för alla… folkbildning, Folkets hus med teater, öppna föreläsningar, professorerna föreläser gratis på bibliotek… Eller så har jag missat någon annan värld? Hemliga sammankomster i någon källare…?

  Gilla

  1. Jag tror att inte bara huvuddelen av Sveriges befolkning utan till och med huvuddelen av de som arbetade med kultur på olika sätt ute i landet inte visste något om Forum. Rätta mig om jag har fel.
   Sedan tycker jag att smal kultur är viktig och måste få finnas. Men det är väl en hierarki omkring Akademien och de som får stipendierna som i varje fall jag inte har kommit i kontakt med.

   Gilla

 3. Jomen jag tycker nog att du ska läsa fruns bok också. Jag har inte läst nån än, men har en läst en tycker jag att även den andra ska läsas för att få nån sorts… jag vet inte vad… balans? Helt galet verkar det hela ju vara, efter vad jag har uppfattat.

  Gilla

   1. Nä jag hittade väl inte riktigt rätt ord där, men jag tycker nog att båda ”sidor” ska få säga sitt även om en har bestämt sig för vilken ”sida” en står på.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s