Hett i hyllan #63 – Öar i strömmen

Öar i strömmen kan utan vidare betecknas som ett centralt verk i Hemmingways produktion, läser jag på omslagsfliken. Men jag har inte läst den. Jag visste inte ens att den fanns förrän min man och jag flyttade ihop.

Romanen publicerades postumt 1970, men den är skriven i början av 1950-talet. Huvudperson är målaren Thomas Hudson som först bor på ön Bimini och sedan på Cuba och som deltar i kriget med sin motorbåt i jakten på tyska u-båtar. Så jag räknar med att det finns en del spänning men också mycket annat i berättelsen, och att havet har stor betydelse. Det ska finnas mycket av Hemmingway själv i huvudpersonen.

Ytterligare ett citat från omslaget:

Den åldrade mannens desperata försök att hålla fast vid livet trots sorger och motigheter, hans pendlande mellan mjukaste ömhet och hårdföraste handlingskult, mellan resignerad livsfilosofi och aggressivt fyllesnack, hans nostalgiskt färgade kärleksaffärer – allt detta är välbekant från Hemmingways liv och böcker men har sällan framstått med sådan närhet som här.

Romanen är uppdelad i tre delar med titlarna Bimini, Cuba och Till sjöss och den ska läsas förstås. Jag får väl helt enkelt planera in den i nästa års hyllvärmarutmaning.

Öar i strömmen av Ernest Hemmingway, Bonniers 1971. Översättning: Birgit och Mårten Edlund.

3 kommentarer på “Hett i hyllan #63 – Öar i strömmen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s