Vad läser jag?

Vad läser jag? Den frågan skulle kunna besvaras kort och lätt. Helt enkelt det ni ser på bloggen. Men Bokdivisionen hade ett intressant inlägg för några veckor sedan, Nytt eller gammalt? och jag tänkte spinna vidare lite om min egen läsning.

Min läsning ska helst vara varierad men det finns genrer som jag inte läser, eller i stort sett inte läser. Det är romance och feelgood. Kriminallitteratur har jag läst en hel del tidigare, men nu blir det inte så många deckare och thrillers och det blir mest skönlitteratur och bara lite facklitteratur.

Men variation vill jag ha – alltså böcker från olika länder, om olika ämnen och skrivna på olika sätt. Vad jag vill ha ut av en skönlitterär bok är naturligtvis upplevelsen, känslorna, att få använda min fantasi och bli underhållen. Men jag tycker också om att få lära mig sådant jag inte visste, att få tränga in i olika människors, kulturers och tidsepokers liv och tänkande. Och så tycker jag om att läsa böcker som är skrivna på olika sätt och jag är intresserad av hur författarna har lagt upp sina böcker och hur de har löst de många problem som finns i skrivandet.

Jag vill alltså läsa författare som använder språket på olika sätt. Jag tycker bäst om böcker som är lite stramt och sakligt skrivna, men där känslor och ibland bråddjup ligger under texten, men andra sätt att skriva tycker jag också om. Tänk till exempel på P O Enquist och Bodil Malmsten, så olika stil. Eller P O Enquist och Niklas Rådström. Jag uppskattar båda två.

Nyutgivningen kan jag inte alls hänga med i. Det kommer ut så många böcker. Dessutom finns det så många böcker som har givits ut tidigare som jag inte läste då men som jag gärna vill läsa nu, så jag förmår helt enkelt inte läsa allt nytt och intressant som ges ut men några blir det förstås.

Och så försöker jag skriva om alla böcker som jag läser här på bloggen. De jag har läst och inte skrivit om är undantag. Så det som ni ser här är min läsning som ger mig mycket glädje och jag hoppas att det jag skriver här kan ge något även till dig.

2 kommentarer på “Vad läser jag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s