Tisdagstrion – Parhästar/duos/kärlekspar etc. i litteraturen

Kanske har ni redan förstått hur jag har tänkt? Min trio handlar om kärlek.

Först har vi då Lady Chatterleys älskare av D. H. Lawrence. Den handlar om Constance Chatterley och skogvaktaren Oliver Mellors och deras kärlekshistoria. En bok som gjorde skandal på sin tid. Titeln är en länk till min text om boken.

Vilhelm Mobergs kärlekspar från Utvandrarna, Invandrarna och Nybyggarna, Kristina och Karl Oskar, där hittar vi en strävsam och stark kärlek som varar länge. Den glömmer jag nog aldrig.

Harriet Vane och Lord Peter Wimsey är ett annat kärlekspar som jag inte glömmer i första taget. De förekommer i Dorothy Sayers deckare och som exempel här har jag Kamratfesten där Harriet Vane deltar i en festlighet på sitt gamla college som inte blir lika trevlig som hon hade tänkt sig.

Det var mina tre kärlekspar. Om du klickar in dig på Ugglan & Boken så hittar du fler par, kanske kärlekspar men också kollegor eller andra parhästar.

20 kommentarer på “Tisdagstrion – Parhästar/duos/kärlekspar etc. i litteraturen

  1. de här tre böckerna har jag läst. jag retar mig lite på Harriet Vane. hon gör sig så märkvärdig, tycker jag. förstår mig inte riktigt på Sayers heller i största allmänhet. men jag vet att jag gillade The nine tailors

    Gilla

  2. Kristina och Karl Oskar är ju ett riktigt bra exempel! Lady Chatterleys älskare är en sån där bok som jag tänker att jag ska läsa, men hittills har det aldrig blivit av.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s