Månadens språk är franska

Franska författare har jag läst en del av ändå, från Jules Verne när jag var barn till Marguerite Duras som vuxen. Som del i Månadens språk läser jag nu:

En man som sover av Georges Perec. Han levde mellan 1936 och 1982. Både hans far och mor dog under andra världskriget, fadern som soldat, modern i förintelsen. Han växte upp hos sin farbror och faster. Hans mest berömda verk ska vara Livet, en bruksanvisning. Den är på 600 sidor och handlar om ett hyreshus och människorna som bor där. Den består av många historier som blandas om vartannat, så vitt jag förstår, och det har sagts att den ska vara postmodernistisk. Perec är också känd för att ha skrivit en bok utan att använda bokstaven e. Jag har valt en liten tunn bok att läsa nu när jag börjar nosa på Perecs verk. En man som sover handlar om en ung student som drar sig undan från andra människor.

En okänd man av Marguerite Yourcenar. Hon levde mellan 1903 och 1987 och hon är främst känd för sina historiska romaner. Yourcenar är hennes författarnamn. Hon föddes som Marguerite Antoinette Jeanne Marie Ghislaine Cleenewerck de Crayencour och var dotter till en fransk förmögen jordägare. Hennes mamma kom från den Belgiska adeln. Den enda bok jag har läst av Yorcenar är Hadrianus minnen, men det var länge sedan. Marguerite Yourcenar föddes i Bryssel men bosatte sig i USA 1939. Hon valdes in i den Belgiska kungliga akademien 1970 och var den första kvinnan som valdes in i Franska akademien år 1981. En okänd man ska handla om den holländske vagabonden Nathanaels korta men händelserika liv under 1600-talet.

Månadens novell kommer också att bli fransk. Jag har nyligen köpt novellsamlingen Insekt av Claire Castillon. Dessutom står Samtycket av Vanessa Springora och väntar på bokvagnen, så det blir mycket franskt den här månaden.

Om du är intresserad av de franskspråkiga författare som jag har läst under min bloggtid har du en lista här nedan. Om du vill läsa mina inlägg kan du söka på författarnamnet i sökrutan uppe till höger.

 • Nina Bouraoui
 • Marguerite Duras
 • Patrick Modiano
 • Anny Romand
 • Françoise Sagan
 • George Sand
 • Jean-Paul Sartre
 • Georges Simenon

Och det var allt om Månadens språk för den här gången.

8 kommentarer på “Månadens språk är franska

 1. Hur kunde jag missa Jules Verne? Inte för att mina tips var heltäckande på något vis, men ändå. ‘Samtycket’ tänkte jag inte alls på. Den har jag på vänt på Storytel.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s