Tisdagstrion – Familjeliv

Går det att skriva en roman om en lycklig familj? Nej, det tror jag inte. I varje fall inte om en familj som är lycklig hela tiden. Sådant finns inte och jag tror att vi inte skulle stå ut med att läsa den boken. Jag känner heller inte till någon. Gör du?

Däremot finns det gott om eländiga familjehistorier i litteraturen. Polarsommar av Anne Swärd är en sådan. Den handlar om en helt dysfunktionell familj, inte så upplyftande men boken är mycket bra. Polarsommar är Anne Swärds debutroman och den blev nominerad till Augustpriset.

Familjen i Djupandning av Anne Tyler är sannerligen inte problemfri men där finns mer av värme än i Polarsommar. (Det blev nästan en ofrivillig vits här.) En mycket bra bok som blev belönad med Pulitzerpriset 1989 och som jag ganska nyligen har läst fast det är så länge sedan den kom ut.

Och naturligtvis måste den aktuella Familjen av Johanna Bäckström Lerneby vara med i den här trion. Den handlar om en stor kriminell släkt som har dominerat i Angered i många år. Famlijen är nominerad till Augustpriset i fackboksklassen i år. Den 23 november får vi se hur det går.

Titlarna är länkar till mina inlägg om böckerna.

Och ja, det var ännu ett spännande tisdagstema från Ugglan & Boken.

16 kommentarer på “Tisdagstrion – Familjeliv

  1. När jag var liten hade jag en bok som hette ”Den lyckliga familjen”. En tramsig historia där alla hela tiden bara var SÅÅ lyckliga. Nä, nån konflikt måste det allt finnas.

    Gilla

  2. har läst de två första. under en tid läste jag allt av Anne Tyler. jag var så fascinerad av att hon inte ville resa någonstans. hon ville bara vara hemma i Baltimore, där också hennes romaner tilldrar sig. Familjen håller jag just på att läsa nu

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s