Tisdagstrion – Mat och dryck

Eftersom jag inte hade lust att ha med kokböcker i min trio krävde det lite eftertanke att hitta tre böcker och så här blev det:

Jag har nyligen läst Den tid då ljuset avtar av Eugen Ruge och jag tänkte att det kunde passa att ha med en bok där maten inte spelar huvudrollen men där det finns något parti som handlar om matlagning. I Den tid då ljuset avtar handlar om en familj i flera generationer i DDR, och i två kapitel är det julafton, men i olika tider. Den första julaftonen äger rum medan DDR fortfarande fanns och den andra efter att muren har fallit. Irina tillreder gåsen med fyllning, grönkålen, rödkålen, klimp samt julkakan. Det kommer ett inlägg om den här boken snart. Titeln är en länk till mitt hettihyllaninlägg.

Det kan tyckas konstigt att tjata om julmat nu. Julen är ju för länge sedan över. Men vad gör man? Det var inte helt lätt att komma på böcker med mat och dryck när jag ville välja skönlitteratur. Och här kommer mer julmat eftersom jag kom att tänka på Jeanette Wintersons bok Juldagar – 12 berättelser och tolv festmålider för tolv dagar. Mellan berättelserna finns olika julrecept.

Sedan har vi då novellen Babettes Gästabud av Karen Blixen. En underbar berättelse om försakelse och stränghet dikterad av religion kontrasterad mot njutning och glädje. Mycket mat där.

Ja, det var mina tre böcker med mat och dryck i. Om du klickar in dig till Ugglan & Boken får du mer tips på böcker på det temat, också en och annan kokbok, räknar jag med.

20 kommentarer på “Tisdagstrion – Mat och dryck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s