Hett i hyllan #110 – Baron Brambeus fantastiska resor

Varken min man eller jag kan redogöra för varifrån den här boken kommer, men en sak är säker, den har stått oläst länge i hyllan. Detta läser jag på baksidan:

På en resa till Sibirien finner Brambeus, som studerat hieroglyfer för ingen mindre än Champollion, en grotta full av just hieroglyfer – låt vara på en någon ovanlig dialekt – som huggits in av den siste överlevande från en väldig naturkatastrof, som för länge sedan drabbade Sibirien. Sibirien visar sig en gång ha varit ett ljuvligt land fullt av sköna kvinnor, karriärsugna astronomer, palmlundar, elefanter och mammutar …

Berättelserna publicerades ursprungligen 1833 under pseudonymen baron Brambeus, så vitt jag förstår, och det är mycket möjligt att de är alldeles för skojjiga för min smak. Osip Senkovskij (1800-1858) verkar inte bedömas vara en stor författare enligt Wikipedia. Svenska Wikipedia här och engelska här. Och som litteraturkitiker verkar han ha varit en katastrof, men enligt den engelska texten verkar han ha haft en viss betydelse för den ryska litteraturen. En fascinerande man som sysslade med allt möjligt och som var professor i österländska språk.

Kommer jag att läsa den här boken? Det är mycket möjligt, åtminstone en del av den.

Baron Brambeus fantastiska resor av Osip Senkovskij, bokförlaget Murbräckan 1998. Översättning: Kjell Johansson.

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

12 kommentarer på “Hett i hyllan #110 – Baron Brambeus fantastiska resor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s