
Jaha, nu har vi det där problemet igen. Har jag läst den här boken eller inte? Jag tycker att jag borde komma ihåg om jag har läst något så pass ovanligt, men jag vet inte. Då får jag väl betrakta boken som en hyllvärmare.
Berättelserna om Kung Markatta är gamla och man kan spåra dem till Tangdynastin (618-907) men författaren till berättelserna i den här boken, Wu Cheng’en, levde på 1500-talet under Mingdynastin. Hans främsta verk är Färden till Västern som gavs ut 1592 och som finns i svensk översättning från 1990-talet. Den här boken, Kung Markatta , är en förkortad version, översatt från engelska och utgiven 1949. Men Färden till Västern är utgiven av Bra Böcker i fem band och översatta direkt från kinesiskan av Göran Malmqvist. På senare år har bokförlaget Tranan givit ut del 1 i samma översättning.
Färden till Västern är alltså en kinesisk klassiker och om jag kommer att läsa den så blir det inte i denna bok utan i Göran Malmqvists översättning. Jag kan prova med det första bandet. Vi får se. Men den här hyllvärmaren kan stå kvar i hyllan tills vidare som en påminnelse.
Kung Markatta av Wu Cheng-en, Ljus 1949. Översättning till svenska av Einar Thermaenius, från Arthur Waleys engelska översättning.
Hett i Hyllan sköts av Bokföring enligt Monika.
intressant bok du plockat fram
GillaGilla
Ja, tänk vad man kan hitta i hyllan. 🙂
GillaGilla
Tycker jag känner igen titeln, men läst den har jag inte.
GillaGilla
Det finns ju ett märke för ekologiska livsmedel som heter Kung markatta också. 🙂
GillaGilla
Vilken oväntad bok. Eller ja, för mig i alla fall, jag kände inte alls till den.
GillaGilla
Ja, vad kan man inte hitta i bokhyllan?
GillaGilla
Kung Markatta heter ett livsmedelsmärke så känner jag till namnet, undra om det har något samband.?
GillaGilla
Namnet kommer nog från de gamla kinesiska berättelserna.
GillaGilla
Undrar om den inte fanns hemma, som en del av flera böcker. Och undrar om det inte var jag som hjälpte pappa att skaffa serien. Läst den har jag dock inte.
GillaGilla
Ja, det ska vara en serie böcker. Finns nog på bibliotek.
GillaGilla
* som en del i en serie om flera böcker
GillaGilla
Den får mig att tänka på en tecknad film om Apkungen eller Kung Markatta som visades i början av 1980-talet vid några tillfällen. Min bror och jag var rätt fascinerade av den. Och när jag läser om filmen på wikipedia nämns även författaren till din bok så det finns någon koppling.
GillaGilla
Det kommer säkert därifrån – idén – kanske även berättelserna.
GillaGilla