Tisdagstrion – Julböcker

Denna sista tisdagstrio i år handlar om julböcker och jag väljer vinklingen Vilka böcker vill jag läsa i jul?

Längst till vänster har vi då en julbok, Klas Östergrens Julrevy i Jonseryd och andra berättelser. På Luciadagen hade jag en novell ur den här boken som månadens novell, Röd jul. Den här boken innehåller naturligtvis fler noveller och en av dem är en mycket lång novell, eller är det möjligen en kortroman? Den heter just Julrevy i Jonseryd och den tänker jag läsa under julen.

I mitten finns en bok som innehåller fyra spänningsromaner av fyra olika amerikanska kvinnliga författare. De är Charlotte Armstrong, Patricia Highsmith, Margaret Millar och Dolores Hitchens. Under, julen har jag lust att läsa den första romanen som är Mischief av Charlotte Armstrong (1905-1969). När jag växte upp hittade jag en bok i föräldrarnas bokhylla och den hette Dörren till avgrunden (The Case of the Weard Sisters). Den var gräsligt spännande och nu vill jag testa om jag som vuxen pensionär tycker att Charlotte Armstrongs roman Mischief är lika spännande. Den kom ursprungligen 1951.

Under julen kommer en del annat trevligt att hända, inte bara läsning, så den tredje boken här vet jag inte om jag hinner läsa, men om jag räknar med att läsningen pågår över nyår är det faktiskt troligt att jag också hinner läsa Den sista gåvan av Abdulrazak Gurnah. Jag fick hem den från nätbokhandeln ganska nyligen. Det har varit lite problem med leveranserna.

Lustigt nog har jag stått i kö länge på biblioteket för Abdulrazak Gurnahs böcker, och så plötsligt trillade en in här förra veckan. Det var Paradiset. Kortlån förstås, så den måste läsas direkt. Då hade jag redan bestämt att jag vill läsa Den sista gåvan under helgerna och stelbent som jag är står jag fast vid mitt beslut, så det blir två böcker lästa av Nobelpristagaren under kort tid. Jag räknar med att båda är bra.

Det är Ugglan & Boken som driver tisdagstrion. Om du vill ha fler tips på julläsning kan du få dem där.

Efter detta blir det juluppehåll i trion men till min glädje kommer den tillbaka nästa år igen. God jul Ugglan!

30 kommentarer på “Tisdagstrion – Julböcker

  1. julböcker är lika roligt varje år. har inte läst någon av dina. men Östergren är numera något av en favorit så den kommer jag nog att läsa. har inte läst nobelpristagaren, men det ska jag klart göra

    Gilla

  2. Östergrens bok köar jag för på biblioteket, så lär väl bli läst någon gång efter jul, men det går nog bra det med. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s