Tisdagstrion – Gult och blått på bokomslagen

Inför den här tisdagstrion tog jag en titt i våra bokhyllor och där hittade jag nummer ett och nummer tre i trion. Annika Norlins bok hade jag lånat på biblioteket.

Kyparen och slinkan av Nina Berberova har inte en titel som jag älskar. Så vitt jag vet finns ingen motsvarighet till slinka när det gäller män, och denna nedsättande, fördömande beteckning på kvinnor tycker jag inte borde finnas. Men bortsett från det är den här novellsamlingen läsvärd. Titeln är länkad till mitt inlägg om boken och på omslaget finns både blått och en slags gul färg.

Jag ser allt du gör av Annika Norlin har också mycket blått och gult på omslaget. Jag har en vana. En del människor kanske skulle kalla det en ovana. Jag kan låna en novellsamling på biblioteket och läsa bara en novell i boken och sedan lämna tillbaka den. Och det beror inte på att jag tyckte att novellen var dålig utan på att jag oftast vill läsa noveller en och en och inte en hel samling från pärm till pärm. Nina Berberovas samling har jag läst i sin helhet, men ur Annika Norlins Jag ser allt du gör har jag bara läst två noveller. Den bästa av dem är The greatest love of all. Den var jäkligt bra så jag länkar till mitt inlägg om den. Nu har jag boken på långlån så det kan mycket väl hända att jag läser alla novellerna under sommaren.

Sjunk svenska folk! är den mest blågula bok som finns här hemma så den måste vara med idag. Det är en diktsamling av Bertil Pettersson (1932-) som kom ut 1982. Den har undertiteln och andra glada texter så kanske kan man till och med få skratta lite om man läser den. Nu får jag erkänna att det har jag ännu inte gjort. Läst den alltså. Bertil Pettersson har publicerat en lång rad diktsamlingar, tre av dem under pseudonymen Margaretha Malm. Han har också gjort humorprogrammet Blå tummen på radio tillsammans med Lasse O Månsson och det ska vara den så kallade sjuka humorns genombrott.

Om du vill ha fler tips på böcker med gult och blått på omslaget kan du gå till Ugglan & Boken.

26 kommentarer på “Tisdagstrion – Gult och blått på bokomslagen

 1. Jag gillar också Annika Norlins novellsamling! En av mina favoriter är ”The greatest love of all” med karaktären Sylt Järvinen. ”Betraktaren” är också en favorit.

  Gilla

 2. Kanske det är så man borde göra med novellsamlingar, bara läsa en i gången? Jag är inte så bra på noveller, jag ska tänka på ditt tips!

  Gilla

 3. har läst annat av Berberova. ang. novellsamlingar håller jag med dig. jag gör ofta så att jag läser en eller två noveller och så får boken gå tillbaka till biblioteket. så till exempel med Annika Norlins utmärkta novellsamling. känner igen titeln på Bertil Petterssons bok men inte visste jag att han jobbat ihop med Lasse O´Månsson

  Gilla

 4. Sjung svenska folk! har jag i min bokhylla, fast min (eller egentligen mammas, som jag fått av henne) är röd med svart tryck och från 1947. Gammalt som gatan. 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s