Nationaldagen och litteratur

Att säga vad som är svenskt i litteraturen är inte lätt. Vi bor i ett avlångt land där människor lever på många olika sätt. Min vinkling idag blir svenska nobelpristagare i litteratur och närmare bestämt vilka jag har läst under min bloggtid.

Här är en lista på alla svenska medborgare som har tilldelats Nobelpriset i litteratur:

Selma Lagerlöf 1909
Verner von Heidenstam 1916
Erik Axel Karlfeldt 1931
Per Lagerqvist 1951
Nelly Sachs 1966
Eyvind Johnson 1974
Harry Martinson 1974
Tomas Tranströmer 2011

Det är alltså åtta stycken och jag har läst något av dem alla men under min bloggtid bara två. Men om jag räknar hettihyllaninlägg har jag nämnt ytterligare två. Det är Harry Martinson och Eyvind Johnson. Det finns alltså mycket att tillföra på bloggen bara genom att ta en titt på den här lilla listan. Jag planerar att läsa om Gösta Berlings saga i år och så borde jag åtminstone ta mig i kragen och läsa något av Eyvind Johnson. Jag vill ju läsa både Krilon och Hans nådes tid.

Här är länkar till de inlägg på bloggen som hittills finns om litteratur av svenska författare som som har tilldelats Nobelpriset. Hettihyllaninläggen räknar jag inte med.

Liljekronas hem av Selma Lagerlöf
Mårbackasviten av Selma Lagerlöf
En saga om en saga – novell av Selma Lagerlöf

Ett inlägg om en haiku ur diktsamlingen Sorgegondolen av Tomas Tranströmer

Sådant är alltså läget. Om jag bara minns det så vore det roligt att återkomma till de svenska nobelpristagarna i litteratur nästa nationaldag för att se om listan har utökats något.

Trevlig nationaldag önskar jag er allihop. Tack och lov att vi bor i ett demokratiskt land där litteraturen lever.

4 kommentarer på “Nationaldagen och litteratur

  1. Fin sammanställning! Jag har läst dem alla och favoriten är Selma. 😛 Verner har ett speciellt ställe i mitt hjärta eftersom hans sista hem finns i mina hemtrakter. Vi var faktiskt där och kikade och fikade förra sommaren. 😛

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s