Hett i hyllan #175 – En liten stad i Tyskland

Mer spioner i bokhyllan. Så blir det när man har böcker av både Eric Ambler och John le Carré stående där. Jag har läst John le Carré med behållning tidigare i livet, men han har skrivit många böcker och vi har flera i hyllan som jag inte har läst, bland annat denna. Från omslagets baksida:

Från engelska ambassaden i Bonn har viktiga handlingar plötsligt försvunnit, och detta under ytterst kritiska förhållanden: de försvunna papperen kan inte bara omintetgöra Englands försök att få fotfäste på den gemensamma marknaden, de kan också vålla en ödesdiger skärpning av de våldsamma antibrittiska stämningar som nynazisterna just har börjat piska upp. Gärningsmannen är en liten stillsam och försynt tjänsteman på ambassaden, Leo Harting, en tyskfödd jude som strax före kriget flydde till England. Hela hans liv är inriktat på att krossa den nynazistiske ledare vars mörka gärningar i det förflutna han själv har upplevt på nära håll.

Vidare skriver man att En liten stad i Tyskland liksom John le Carrés bok Spionen som kom in från kylan är mer än en spionthriller, alltså att människor skildras med djup och att vi som läsare får tränga in i diplomaternas sällsamma värld. När vi tar del av baksidestexten inser vi att En liten stad i Tyskland är skriven för ganska många år sedan då dagens EU inte fanns och då muren inte hade fallit. Romanen kom 1968 på engelska och 1969 på svenska.

En liten stad i Tyskland av John le Carré, Bonniers 1971. Översättning: Magnus K:son Lindberg.

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

10 kommentarer på “Hett i hyllan #175 – En liten stad i Tyskland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s