Hett i hyllan #181 – Ett slagfält

Ett slagfält är en av Graham Greenes tidigaste böcker. Den kom 1934 med titeln It’s a battlefield. Men 1948 reviderade Graham Greene romanen. Enligt baksidestexten såg han på den just som en roman, inte som ren underhållning, men den kan läsas både som thriller och seriös roman. Så vad handlar den då om? På baksidan läser jag:

Utgångspunkten för denna täta Londonskildring är ett dråp på en polisman vid ett politiskt möte i Hyde Park. Dråparen är en bussförare med kommunistiska sympatier och han döms till döden.

Det är en dom med politisk färg och romanens handling kretsar kring de människor som på ett eller annat sätt blir indragna i detta drama om den orättvisa rättvisan och frågan om dråparens nådeansökan skall beviljas eller ej.

På omslagets baksida finns också ett citat av Graham Greene: ”Jag tycker fortfarande att de sista sextio sidorna i den här boken hör till det bästa jag någonsin skrivit.”

Jadå. Den här boken vill jag gärna läsa.

Ett slagfält av Graham Greene, Norstedts 1979. Översättning: Anna Berg.

5 kommentarer på “Hett i hyllan #181 – Ett slagfält

  1. snygga dessa med London-omslag, har några olästa i bokhyllan, loppisfynd, sett några filmatiseringar; Ögonvittnet (The Lost Illusion 1948) och Resor med moster Augusta har jag läst, riktigt rolig (Christian Kracht reser med sin mor i Eurotrash, men inte lika rolig)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s