Hett i hyllan #192 – En historia om läsnng

Alberto Manguel (1948-) kommer från Argentina. Han har skrivit romaner, essäer och facklitteratur och är också redaktör för en rad antologier. Jag hade faktiskt aldrig hört talas om honom förrän jag hittade den här boken i hyllan, det lär vara min man som har skaffat hit den, och fast boken lockar mig har jag aldrig läst den.

Boken heter alltså En historia om läsning och på omslagets baksida läser jag följande:

Från lertavla till hypertext – Alberto Manguel tar oss med på en resa genom läsandets märkliga och lidelsefyllda historia som sträcker sig över 6 000 år. Det blir en färd med många stopp, omvägar och avstickare.

En historia om läsning är en lärd och lysten bok som man läser som en äventyrsroman. På ett högst personligt sätt berättar Manguel om bibliotek och bokskatter, om tillåten och förbjuden läsning, om boktjuvar och bokbrännare och om egendomliga läsmaskiner.

När jag bläddrar i boken ser jag att den inte är skriven som en kronologisk genomgång av läsandets historia utan snarare med en rad essäliknande kapitel med rubriker som Högläsning, Minnets bok, Att läsa framtiden, Översättaren som läsare och Boknarren. En historia om läsning lockar mig sannerligen inte mindre nu när jag har tittat närmare på den. Inte nog med att innehållet verkar intressant, den har också ett vackert och omslag och innehåller många illustrationer.

En historia om läsning av Alberto Manguel, Ordfront 1999. Översättning: Margareta Eklöf.

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

8 kommentarer på “Hett i hyllan #192 – En historia om läsnng

  1. Intressanta ordval … en lärd och lysten bok. Jag vet inte hur jag ska tolka det. Boken kände jag inte till.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s