Tisdagstrion – Böcker med någon av de sju dödssynderna i handling, titel eller på omslaget

De sju dödssynderna är högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede och lättja. Det var inte alldeles lätt att fundera ut böcker som jag kunde knyta till dödssynderna, men detta blev resultatet:

Vrede
Haggan av Aase Berg är en av de argaste böcker jag har läst. Haggan har ett stort mått av vrede och det tycker jag inte är fel, bara hon inte fastnar i den. Vrede kan vara befogad. Den kan också utmynna i mycket elände och att människor blir skadade på olika sätt.

Girighet
Fagin i Oliver Twist av Charles Dickens är en mycket girig människa. Han är ledare för en samling gatpojkar som han utnyttjar som ficktjuvar. Och inte får pojkarna mycket av alla pengarna de plockar in. De tar Fagin. Girighet kan jag inte se något positivt i. Det är inte samma sak som att se om sin ekonomi.

Vällust
Det är något som jag i allmänhet inte tycker är det minsta fel bara den kommer till uttryck mellan vuxna människor som respekterar varandra. Så precis som med vrede tycker jag att man bör se nyanserat på fenomenet. I Lady Chatterleys älskare av D. H. Lawrence kan jag inte se något syndigt i vällusten. Den leder dock ofta till komplikationer.

De sju dödssynderna är bara ett av alla spännande teman vi får till tisdagstrion från Ugglan & Boken. Gå gärna dit så får du fler exempel på böcker som kan kopplas till dödssynderna.

24 kommentarer på “Tisdagstrion – Böcker med någon av de sju dödssynderna i handling, titel eller på omslaget

  1. För mycket och för lite skämmer allt, finns det ju ett gammalt talesätt som säger. Det stämmer på nästan allt.

    Gilla

  2. Så länge våra s k synder inte drabbar någon annan kan det väl inte vara synder, anser jag. Och även om någon drabbas är inte heller det enbart dåligt, man behöver veta bakgrunden. Som i Lady Chatterleys älskare. Spännande trio med böcker jag tycker om.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s