Tisdagstrion – Kräldjur

Nu blev det svårt. Det var inte lätt att komma på böcker om eller med kräldjur som jag hade något förhållande till. Utom Ormens väg på hälleberget av Torgny Lindgren, förstås, som jag säkert inte är ensam om idag. Fast den är ju värd att uppmärksammas. Boken blev Torgny Lindgrens genombrott och kom 1982.

Men sedan kom jag att tänka på att Quinnan och Dr Dreuf av Mare Kandre har en orm på omslaget. Det är en hisnande satirisk och rolig bok med stort allvar om psykoanalys och allt ont som kvinnor har fått utstå i historien. Den publicerades 1994.

Sedan fick jag gå till dramatiken. En triptyk av Per Olov Enquist innehåller teaterpjäserna Tribadernas natt, Till Fedra och Från regnormarnas liv. I det sistnämnda dramat drabbar skådespelerskan Johanne Louise Heiberg och HC Andersen samman en natt och familjehemligheter avslöjas. Regnormarnas liv sattes upp första gången på Det Kongelige i Köpenhamn 1981. Regnorm är det danska ordet för daggmask.

Det finns säkert kräldjur i och på massor av böcker som jag inte har läst, och hos Ugglan & Boken kan du få fler tips.

29 kommentarer på “Tisdagstrion – Kräldjur

  1. daggmasken är väl inget kräldjur, eller hur? jag tänkte tagit med Harry Martinsons underbara daggmaskdikt, men så kollade jag lyckligtvis. Lindgren har jag förstås läst men inte de andra båda

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s