Hett i hyllan #196 – Gruk

Gruk är en aforistisk dikt av den danske poeten och vetenskapsmannen Piet Hein (1905-1996). Piet Hein var också konstnär och har formgivit Sergels torg tillsammans med arkitekten David Helldén. De första grukarna publicerades i tidningen Politiken efter att Tyskland hade ockuperat Danmark 1940. Avsikten var att hålla danskarnas mod uppe under ockupationen, och grukarna ska ha innehållit en kodad uppmaning till passivt motstånd. Grukarna är som ni ser skrivna under pseudonymen Kumbel Kumbell.

När jag nu bläddrar i min lilla bok är det inte så lätt för mig att se den där uppmaningen till passivt motstånd. Det är nog inte så konstigt, jag är ju inte där då med allt vad det innebar av kunskap och känslor. Men kanske kan jag ändå se det i denna gruk skriven 15 maj 1940. Den finns på sidan 13 i min bok.

DEN GEMTE TIME
Gruk ved Sommertidens indførelse

Den Time, som blev væk Ida’,
hvor blev den a’? Hvor blev den a’?
Den blev lagt hen! Den blev lagt hen,
til vi faar Vintertid igen.

Det har jo sine lyse Sider
at gemme Tid til bedre Tider!
Jeg foreslaar: som Sagen staar,
saa gemmer vi et Aar et Aar.

Min grukbok är odaterad men jag har klurat ut att den bör ha publicerats på 1940-talet någon gång efter 1943. Varifrån jag har fått eller köpt min lilla grukbok och hur länge jag har haft den vet jag inte. Grukböcker har i alla fall utgivits många och man kan hitta sådana på Bokbörsen. Piet Hein skrev massor med grukar.

Gruk av Kumbel Kumbell, Politikens förlag 194?

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

7 kommentarer på “Hett i hyllan #196 – Gruk

  1. Jag har nog aldrig ens hört ordet gruk 😲 Jag kan egentligen inte heller upptäcka något passivt motstånd i gruken, men den passar ju bra nu. När vi snart ska få den där eländiga sommartiden igen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s