Tisdagstrion – Brev och dagböcker

Brev. Det är mitt tema idag. Alla tre böckerna har anknytning till brev.

Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski. Där är själva titeln en rad ur ett brev som ett barn skriver till …? Nu minns jag tyvärr inte om det är huvudpersonen Anni som skriver till sin bror i fängelset när hon är barn. Nej, jag tror inte att åldersskillnaden var så stor. Jag tror att det är ett barn som skriver till sin far. I alla fall handlar boken om Anni och hennes bror och deras svåra familjebakgrund. En bok som är värd att läsas. Den kom 2010.

Letters to Alice on first reading Jane Austen av Fay Weldon. Till en fiktiv systerdotter som vill bli författare skriver Fay Weldon femton brev om hur viktigt hon tycker det är att läsa Jane Austen. Systerdottern ska läsa en kurs i engelsk litteratur på college och hon tycker inte att Jane Austen verkar särskilt relevant på 1980-talet då hon lever. Omslaget jag fick tag på är tyvärr väldigt suddigt, men stadsbilden tror jag hänsyftar på det första brevet där Fay Weldon liknar litteraturens värld vid en stad som har både vackra, glänsande byggnader och sunkiga områden. Boken kom första gången 1984.

Brev från Klara och andra berättelser av Tove Jansson är en novellsamling som kom 1991. Hittills har jag bara läst titelnovellen som helt enkelt består av ett antal brev till olika personer från en kvinna som heter Klara, och genom dessa brev får vi en bild av människan bakom dem. Det är bara Klaras brev som finns i novellen, inga svar. Jag tyckte mycket om den och jag är glad över att jag har samlingsboken med tre novellsamlingar av Tove Jansson som jag köpte på bokrean för några år sedan.

Vill du få fler tips på litteratur på brev- och även dagbokstemat kan du gå till Ugglan & Boken.

22 kommentarer på “Tisdagstrion – Brev och dagböcker

  1. Jag har, för väldigt längesedan, läst en annan bok av Fay Weldon; Avbilder. Men jag minns nog ingenting av den.

    Gilla

  2. Alakoski vet jag att jag har läst. Weldon borde jag ha läst eftersom jag läste mycket av henne en tid. men jag minns den konstigt nog inte. Tove Jansson har jag inte läst i alla fall

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s