Drömmen om ett träd av Maja Lunde

I den fjärde delen av Maja Lundes klimatkvartett befinner vi oss i Longyearbyen på Svalbard år 2110. Gruvorna är nedlagda och befolkningen i Longyearbyen lever avskild från resten av världen. När klimatet kollapsade och förhållandena blev omöjliga runt om på jordklotet bestämde sig människorna på Svalbard för att leva helt enligt naturens villkor. Människorna hade förstört det mesta på jorden. På Svalbard skulle man leva hållbart och inte tära på naturresurserna. Många gav sig av och de som stannade hade mycket lämningar att ta av, till exempel metallstänger och föremål från de nedlagda gruvorna och kläder som de som lämnat Svalbard inte hade tagit med sig. De kunde ju inte längre importera allt som behövdes utifrån. Ännu år 2110 går det ingen nöd på Longyearbyens befolkning, men de har inget sjukhus och inga mediciner kvar. Det är inget lätt liv.

I Drömmen om ett träd får vi åter träffa några människor ur de tidigare romanerna, Louise som var barn i den andra delen, Blå, och Tao som är en av personerna i Binas historia. Men huvudpersonen i Drömmen om ett träd är Tommy som är en helt ung man, nästan ett barn, år 2110. En virussjukdom har angripit befolkningen. De har ingen bot. Kanske kom sjukdomen med flyttfåglarna? Tommy och hans yngre syskon får uppleva en tid och händelser som vi inte vill att någon ska få vara med om.

Den fjärde romanen i klimatkvartetten handlar om miljö och miljöproblem och frågan om hur de borde tacklas och om människans plats i miljön, om mänsklig samvaro, om vår skröplighet, vår inbilskhet, vår omtanke och svårighet att orientera oss och fatta rätt beslut. Att isolera sig var tydligen ingen lösning. I alla fall inte för människorna i Longyearbyen. Kanske skulle det vara lösningen för jorden som helhet. Människogrupper har ju frodats och gått under så många gånger under alla de år människan har funnits.

Det som är så bra med Maja Lundes klimatkvartett är att den är spännande och rörande och tankeväckande. Dessutom ligger en stor kunskap om det komplexa livet på vår jord som grund för böckerna. På Svalbard finns verkligen ett stort frölager för långtidsförvaring av en massa olika frön från jordens alla hörn. Det har kommit till som en säkerhet. Det finns genbanker på många håll, men också gott om konflikter och krigshot. I drömmen om ett träd är frölagret betydelsefullt. Tommys farmor, Louise, har hand om lagret efter henne ska Tommy ta över.

Jag uppfattar Maja Lundes klimatkvartett som ganska öppen. Livet på jorden är svårt att överblicka och några helt tydliga svar på vad vi kan göra får vi inte. Men har man läst böckerna tänker man nog att vi måste göra något åt problemen. Att södra Europa kommer att bli alltför hett och torrt ser vi ju redan början på. Att väderomkastningarna kommer att bli häftiga har vi redan börjat märka. I romanerna finns enorma svårigheter och stor mänsklig olycka, men också omtanke och kärlek. Mänskligt liv på det här klotet, helt enkelt. Fast det är inte enkelt och enkla är inte heller romanerna.

Drömmen om ett träd av Maja Lunde, Natur & Kultur 2023. Översättning: Lotta Eklund.

Maja Lundes klimatkvartett består av:
Binas historia (2015, på svenska 2016)
Blå (2017, på svenska 2018)
Przewalskis häst (2019, på svenska 2021)
Drömmen om ett träd (2022, på svenska 2023)

4 kommentarer på “Drömmen om ett träd av Maja Lunde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s