Hett i hyllan #205 – Plender

Vad betyder Plender? tänkte jag, men när jag läser på den här bokens baksida förstår jag att Plender är ett namn. Brian Plender är som vuxen en privatdetektiv som specialiserar sig på utpressning och hot. Som barn växer han upp med Peter Knott som ser bra ut, som är en exemplarisk elev och som betyder mycket mer för Plender än vad Plender betyder för honom.

Som vuxen får så Plender syn på Knott tillsammans med en flicka som är alldeles för ung för att vara hans hustru och han beslutar sig för att följa efter paret för att se vad som händer.

Plender av Ted Lewis är alltså en utpressningsthriller som ska vara både oerhört kuslig och djupgående enligt baksidestexten. Jag räknar med att stilen är hårdkokt. Vill jag läsa den? Njaa …

Ted Lewis (1940-1982) var en brittisk författare som förutom att skriva kriminalromaner arbetade som animatör inom film och tv och skrev manus för televisionen. Han var en föregångare i skapandet av genren Brit Noir. Hans mest kända bok är Jack’s Return Home som filmatiserades med Michael Caine i huvudrollen och fick titeln Get Carter. Eftersom filmen blev en stor succé fick boken efter det samma titel.

Plender av Ted Lewis, No Exit Press 2020. Introduktion: Nick Triplow.

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

9 kommentarer på “Hett i hyllan #205 – Plender

  1. Har varken hört talas om författare eller bok. Eller jo, Get Carter har jag ju sett, nyinspelningen i alla fall, där Michael Caine inte har huvudrollen (den har Sylvester Stallone 😲), men han är faktiskt med 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s