Morden i Oxford av Guillermo Martínez

En ung man kommer till Oxford från Buenos Aires. Han ska studera matematik och hyr ett rum hos en äldre kvinna. Hon har anknytning till matematik, hon var en av dem som arbetade med att knäcka koden i kodmaskinen Enigma. Efter några dagar blir hon mördad och det visar sig att mördaren har lämnat en papperslapp med en symbol. Snart har vi fler mord och fler symboler och den unge studenten försöker lösa mysteriet tillsammans med en äldre matematiker.

Det är ett spännande problem men jag tycker inte att Guillermo Martinez har skrivit en spännande deckare. Visst, den är klurig och den har en oväntad vändning på slutet. Men den är så livlös. Jag försöker komma fram till vad det beror på. Kanske att vi aldrig får lära känna berättaren som människa, hans glädje, hans svårigheter och hans rädsla. Även om han kanske inte vill lämna ut sådant när han berättar behöver det finnas några sprickor. Eller kanske humor? Men den lyser med sin frånvaro.

Ja, detta är underhållning, men något mänskligt att haka fast vid behöver jag som läsare. Morden i Oxford är ingen rafflande historia och det väntade jag mig inte heller. Men något lite mer än detta trodde jag skulle finnas i boken.

Morden i Oxford av Guillermo Martínez, Månpocket 2006. Översättning: Manni Kössler.

3 kommentarer på “Morden i Oxford av Guillermo Martínez

Lämna en kommentar