Hett i hyllan #249 – Possession

Ibland är jag ambitiös som när jag köpte den här boken på engelska. Risken är då att boken blir stående på bokvagnen längre än vanligt och så är det med denna. Jag tror att det kommer att dröja innan jag läser den. Men jag hade sett någonstans att den skulle vara bra och så slog jag till. Någon gång i framtiden blir den nog läst.

Possesion av A. S. Byatt handlar om två akademiker som undersöker två fiktiva poeters liv. De två poeterna levde under den viktorianska tiden och romanen utspelas både i modern och viktoriansk tid. På omslagets flik läser jag:

When mild-mannered and unremarkable academic Roland Mitchell stumbles upon a letter written by Victorian poet Randolph Ash to a mysterious woman with whom he seems to be infatuated, he is determined to uncover the truth.

Och lite längre ner i texten:
Byatt’s masterpiece is part literary detective story, part academic satire and part historical novel. At its heart, however, is a compelling romance that draws the reader into the mirrored worlds of two couples, past and present, and explores the nature of obsession, possesion and love.

Possession – A Romance av A. S. Byatt, Everyman’s Library 2013. Introduktion: Philip Hensher.
Romanen publicerades första gången 1990 och belönades med Bookerpriset samma år. Den finns översatt till svenska i flera utgåvor men med samma översättning.

A. S. Byatt är pseudonym för Antonia Susan Duffy (1936-2023). Hennes flicknamn var Drabble och hon var syster till författaren Margaret Drabble. A. S. Byatt har skrivit en lång rad romaner och också noveller. Hon är flerfaldigt prisbelönt.

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.

6 kommentarer på “Hett i hyllan #249 – Possession

  1. Och jag har då svårt att greppa att man lägger energi på att undersöka fiktiva människors liv 😳

    Gilla

  2. Poeterna är ju inte fiktiva för forskarna i romanen. Det blir ju samma sak som när en polis utreder ett mord i en deckare. Mordet är ju fiktivt för oss, men för polisen i boken är det ju verkligt.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar