Tisdagstrion – Sång och dans

Nu blev det lite svårt när vi fick temat Sång och dans av Ugglan & Boken, men efter en del klurande hittade jag dessa tre böcker.

Ingen dans på rosor av Hannah Green (pseudonym för Joanne Greenberg) läste jag för mycket länge sedan. Då tyckte jag att den var bra. Jag minns den som en stark upplevelse. Vad jag skulle tycka nu vet jag inte. Ingen dans på rosor handlar om en flicka som lider av schizofreni. Romanen publicerades första gången 1964 (I Never Promised You a Rose Garden) och kom första gången på svenska 1974. Den är filmatiserad och har också blivit teaterpjäs.

Ölandssången av Tove Folkesson är den tredje boken om Eva Zackrisson som kommer från Kalmar och har släkt på Öland. I Ölandssången söker Eva Zackrisson sina rötter. Minnen från barndomen kommer upp, fragment och bilder. Det är inte bara Eva Zackrissons egna minnen det handlar om utan också händelser som ligger långt tillbaka. Det är omvälvande och svåra familjehemligheter som kommer upp i dagen. De två tidigare böckerna i trilogin är Kalmars jägarinnor och Sund.

En kvinnas blekblå handskrift av Franz Werfel (1890-1945) är en kort roman som handlar om en ämbetsman i Wien på 1930-talet. Han har gift sig rikt och allt verkar gå bra, men så får han ett brev från en kvinna som han har haft en affär med. Inte bra. Och till råga på allt är hon judisk. Romanen publicerades 1941 efter att Franz Werfel, som var jude, hade flytt till Frankrike och sedan vidare till USA efter att Hitler hade gått in i Österrike, (Eine Blassblaue Frauenschrift), och den kom i svensk översättning 2016.

Antagligen finns det många böcker på temat Sång och dans fast jag inte kunde hitta så många. Om du vill ha fler tips kan du gå till Ugglan och boken.

19 kommentarer på “Tisdagstrion – Sång och dans

  1. Ingen dans på rosor blir jag nyfiken på. Har den engelska titeln någon koppling alls till låten med Lynn Anderson, eller är det ett vanligt engelskt uttryck undrar jag…

    Gilla

  2. Jag tror att det är ett uttryck på engelska, men låten kom ju vid samma tid som boken så författaren och bokförlaget kan ju ha blivit inspirerade av den.

    Gilla

  3. Ölandssången låter intressant. Kanske missar jag något, men handlar En kvinnas blekblå handskrift om sång/dans?

    Gilla

Lämna en kommentar