Tisdagstrion – Ett ”och” i boktiteln

Idag vill Ugglan & Boken att tisdagstrion ska handla om böcker som har ordet och i titeln. Det finns ganska många sådana titlar, en lite lättare uppgift denna vecka alltså, och jag har valt dessa tre böcker.

Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist kom 2022. Den handlar om en barndom och hur den har påverkat en kvinnas liv, om trygghet och rädsla och ensamhet. Den handlar också om funderingar, att försöka förstå sig själv, vem man är, människorna omkring sig och vad som har gjort att man blev som man blev. Att äta är mycket betydelsefullt i romanen. Man kan säga att författaren berättar genom huvudpersonens förhållande till mat. En fin roman.

Kärlek och främlingskap av Theodor Kallifatides är en roman om en Christo som har flyttat till Sverige från Grekland och lämnat sina föräldrar där hemma. Han studerar idéhistoria på universitetet i Stockholm och håller på med att skriva en uppsats. I det stora studenthuset bor också Rania med sin man och dotter. När Christo träffar henne blir han blixtförälskad. Kärlek och främlingskap kom 2020.

Sniglar och snö av Agneta Pleijel är hennes tredje självbiografiska roman och den kom förra året. Den handlar om hennes arbetsliv på Aftonbladet och som författare, men den är också mycket personlig om kärleksförhållanden och moderskap och skapande och svårigheten att få alla delar av livet att fungera. I alla de tre självbiografiska böckerna är förhållandet till hennes mor och far betydelsefullt. Läs gärna hela trilogin som förutom av denna består av Spådomen (2015) och Doften av en man (2917).

Om du vill veta vilka andra böcker med ordet och i titeln som de andra bokbloggarna lyfter fram kan du gå till Ugglan & Boken.

16 kommentarer på “Tisdagstrion – Ett ”och” i boktiteln

  1. Tror att jag köpte Ramqvists bok men har ännu inte läst. Pleijels första självbiografiska, ”Spådomen” var jag inte särskilt förtjust i. Har läst annat av henne som varit mycket bättre, som ”Vindspejare” och ”Dubelporträtt”.

    Gilla

Lämna en kommentar