Tisdagstrion – Något mjukt i handling, titel eller omslag

De osynliga av Roy Jacobsen handlar om en familj på en karg ö i norra Norge. Familjens liv är inte mjukt, nej det är mycket hårt, men en stor del av deras försörjning kommer från försäljning av ejderdun som de samlar på klipporna. Ejderdun är mjukt. De usynlige publicerades 2013 i Norge och kom i svensk översättning 2015.

Fårdagboken av Axel Lindén. Ja , det säger sig väl självt att fårull är mjuk. Mannen som skriver dagbok kommer från staden men har ärvt en bondgård där han har får, och det är inte så lätt att vara fårfarmare, men han lär sig efter hand. Fårdagboken är Axel Lindéns debutbok och den kom 2017.

På omslaget till Jakobs stege av Ljudmila Ulitskaja ser vi ett spädbarn. Romanen är en familjekrönika som löper från början av 1900-talet och in i 2000-talet. Den börjar i Ukraina där den unge Jakov Odetskij blir förälskad i Marusia Kern. De tillhör båda judiska familjer. Men själva romanen börjar inte med det utan istället med Nora år 1975 när hon får ett meddelande om att hennes farmor Marusia har avlidit. Efter henne ärver hon en korg med brev och dagböcker och på så vis får hon veta mer om sin släkt. Boken kom på ryska 2015 och i svensk översättning 2018.

Dagens ämne till tisdagstrion har vi fått från Ugglan & Boken. Om du går dit kan du få fler boktips.

17 kommentarer på “Tisdagstrion – Något mjukt i handling, titel eller omslag

Lämna en kommentar