Minoritetsorkestern av Chigozie Obioma

Chinonso är en ung hönsfarmare i 2000-talets Nigeria. En dag när han har köpt kycklingar till sin hönsfarm ser han en kvinna som är på väg att hoppa från en bro. Han lyckas övertala henne att låta bli. Den unga kvinnan heter Ndali och snart är hon och Chinonso förälskade i varandra. Kärleken är stark och de vill gifta sig med varandra, men Chinonso som är en enkel hönsfarmare duger inte enligt kvinnans familj. Fadern är läkare och förmögen. Varken han eller sonen i famlijen vill att den outbildade hönsfarmaren ska bli Ndalis make.

Då tänker Chinonso att han borde studera på universitetet. Om han gör det ska famlijen nog acceptera honom. En dag träffar han en kamrat från skolåren som berättar om Cypern som ett paradis där Chinonso kan utbilda sig snabbt och lätt.

Redan då anar läsaren oråd. Det här kan aldrig gå bra. Men Chinonso åker dit och hamnar i svårighet efter svårighet.

Berättaren i boken är Chinonsos Chi, hans skyddsande enligt Igbo-kosmologin. Han avlägger rapport om Chinonso inför universums skapare. Det här innebär att berättelsen har en speciell ton. Den blir på något sätt allmängiltig fast den handlar om en viss människas liv och handlingar. Chinonso råkar ut för saker som vi människor oftast slipper. Han är en ung man från Nigeria som reagerar och tänker på ett annat sätt än vad jag skulle göra men ändå känns berättelsen viktig för mig.

Författaren berättar långsamt och tungt. Jag menar inte att boken är tungläst, den är ganska tjock, visserligen, men den är spännande att läsa och handlingen är inte förutsägbar. Men en del texter är liksom lättflygande medan denna har en tung och mycket känslosam karaktär. Det är en mycket mänsklig roman, mycket jordnära och den är inte utan humor.

Det mänskliga livet med alla dess praktikaliteter och svårigheter, sorger, glädje och kärlek hänger ihop med det kosmiska. Tydligen finns det en dubbelhet i Igbo-kosmologin. Människan kan inte bara vara människa. Hennes ande kompletterar hennes jordiska människa. Det måste finnas något annat som står vid sidan om.

Minoritetsorkestern är en bra roman om en ung man som inte kan släppa taget. Rekommenderas!
Minoritetsorkestern av Chigozie Obioma, Ordfront 2019. Översättning: Ninni Holmqvist.

En kommentar på “Minoritetsorkestern av Chigozie Obioma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s